O půlnoci z neděle na pondělí bylo v Plzeňském kraji 48 poruch na vedení vysokého napětí, což žádný z deseti krajů nehlásil. "Všechny poruchy vysokého napětí jsme opravili už v pondělí," řekla mluvčí. Dnes už energitici dodělávali jen opravy závad na nízkém napětí.

Po nedělní půlnoci bylo v plzeňském regionu bez proudu asi 14.000 domácností, dnes dopoledne už jich zbylo posledních 20.

"Škody jsme zatím nevyčíslili, teď se na tom bude pracovat. Podle prvotních odhadů se budou pohybovat ve všech krajích v řádu desítek milionů korun," uvedla Jirovcová.

Všechny vlastní i externí čety poruchové služby ČEZ, které byly výrazně posíleny, byly v terénu v neděli i v pondělí. Na některá místa se ale kvůli podmáčenému terénu i nebezpečí pádu stromů těžko dostávaly. "Popadané větve a stromy zpřetrhaly dráty, ale měli jsme například také zlomený stožár vedení u Žihle na severu Plzeňska," uvedla mluvčí.

Plzeňský kraj na tom byl podle Jirovcové asi nejhůře. Vítr měl podle ní místy sílu jako orkán Kyrill v roce 2007, ale nedělní vichřice byla rychlejší, protože Kyrill trval zhruba dva dny. Energetici byli díky předpovědi na silný vítr připraveni od pátku.

Nejhorší situace byla na Klatovsku, Domažlicku a Tachovsku, zejména ve vyšších polohách. Podle meteorologa z plzeňského ČHMÚ Pavla Kopečka skončila hlavní vlna vichřice do nedělní půlnoci, poté vítr polevil. V neděli dosahoval rychlosti až 110 kilometrů za hodinu.