Barnier upozornil, že brexitové vyjednávání už vstupuje do závěrečné fáze. Připomněl přitom, že poslední kolo v červenci posunulo obě strany blíže k dohodě o spolupráci po brexitu v oblasti bezpečnosti, ale pokud jde o dohodu ohledně budoucích ekonomických vztahů, je stále daleko.

"Toto (ekonomické) partnerství musí respektovat jednotný trh a základy evropského projektu, a jestliže toto bude dobře pochopeno, můžeme jednání úspěšně završit," řekl podle agentury Reuters Barnier na společné tiskové konferenci s Raabem.

Uvedl rovněž, že dohody s Británií je třeba dosáhnout nejpozději začátkem listopadu. Dodal, že unie nepracuje směrem k brexitu bez dohody, nicméně na takovou možnost se připravuje.

Británie má EU opustit 29. března. Za rozhodující bod při vyjednávání o brexitu byl považován summit EU plánovaný na 18. a 19. října, protože po něm by bylo ještě dost času na potvrzení výsledné dohody jednotlivými členskými státy. Ale vzhledem k přetrvávajícím názorovým rozdílům se zdá být tento scénář čím dál méně reálný.

Nicméně Raab naději neztrácí. Připustil, že "tu stále jsou díry", ale jestliže budou obě strany pragmatické, "jsem si jistý, že k dohodě můžeme dospět v říjnu".

Každopádně Raab i Barnier dali najevo, že rozhovory o brexitu urychlí a povedou pravidelná jednání ve snaze překonat trvající vážné rozdíly, aby dohody mohlo být dosaženo do konce roku.