V případě práce bez povolení je s cizinci zahájeno řízení o vyhoštění. Minulý rok bylo ve Středočeském kraji rozhodnuto o vyhoštění 1060 Ukrajinců a téměř 150 občanů Moldávie.

"Nárůst počtu zahájených správních řízení má několik aspektů. Jde tu tedy o zintenzivnění práce našich policistů v samotném zjištění tohoto nelegálního způsobu zaměstnávání cizinců, dalším aspektem je zrušení vízové povinnosti s Ukrajinou," uvedla mluvčí. Podle ní lidé z Ukrajiny často přijíždějí do ČR za prací, přitom ale obcházejí zákon. Přijíždějí na polská víza anebo nově na své biometrické pasy, které je opravňují pobývat na území po určitou dobu a případně bez víz, avšak nelze s nimi pracovat.

Nelegálně pracují cizinci převážně ve stavebnictví, a to v 64 procentech případů, dále ve výrobních podnicích, 25 procent případů, následují potravinářství a zemědělství.

Meziročně sice ve středních Čechách ubylo případů, kdy se pracovník prokázal falešnými doklady, ale rozmáhá se tu organizovaná kriminalita. "Padělané doklady jsou cizincům často obstarávány agenturami zajišťujícími pobytová povolení v zahraničí jako součást potřebných dokumentů pro práci v ČR. Tyto padělané doklady jsou deklarovány agenturami jako legální povolení k zaměstnání," dodala Nováková.

V roce 2017 odhalili policisté v regionu 30 případů prokázání se padělaným nebo pozměněným dokladem. Často šlo o doklad Rumunska, který předkládali nejvíce cizinci Ukrajiny a pak Moldávie. Doklad členské země EU umožňuje v tuzemsku práci, aniž by bylo nutné mít povolení úřadu práce. "Tyto doklady jsou ve státech Ukrajina a Moldavsko dostupné za relativně přijatelnou cenu do 55 eur nebo dolarů," doplnila mluvčí.