Ve středu byl v Polsku státní svátek Nanebevzetí Panny Marie a Den polské armády a Poláci si volno vzali i na další dny. Nápor turistů dnes, stejně jako ve středu, polevil kolem 14:00, kdy byl znovu otevřen i hraniční přechod. Policie nevylučuje, že podobný nápor turistů z Polska by se mohl opakovat i v pátek.

Stejná situace v Adršpachu byla kvůli masivním návštěvám turistů z Polska již letos v prvních třech dnech května. I na začátku května byly v Polsku svátky.

Všechna parkoviště v Adršpachu se za dnešní dopoledne zaplnila. "Zájemci o návštěvu skal by měli raději využít dopravu vlakem," řekl Čížkovský. Dopravu policie reguluje hlavně kvůli tomu, aby byl v oblasti zajištěn průjezd pro záchranáře.

Adršpašské skály se sousedními Teplickými skalami tvoří nejvýznamnější pískovcovou plošinu Polické pánve v Broumovské vysočině. Obě skalní města jsou svojí rozlohou 1803 hektarů největší národní přírodní rezervací v Česku.

O návštěvnosti Adršpašsko-teplických skal se letos na jaře zmínila i Asociace cestovních kanceláří. Podle ní budou muset některé české památky v budoucnu regulovat návštěvnost, neboť počty turistů dosahují rekordních hodnot a návštěvnost stále stoupá. Kromě skal šlo také o Český Krumlov či zámek Hluboká.