V srpnu 1968 invaze armád zemí Varšavské smlouvy de facto ukončila takzvané pražské jaro, pokus československých komunistů o nastolení "socialismu s lidskou tváří". V Československu pak začalo dlouhé normalizační období, které ukončil až listopad 1989.

V prvním sledu vstoupilo na území ČSSR zhruba 100.000 vojáků, 2300 tanků a 700 letadel. Postupně se okupační vojsko rozrostlo až na 750.000 vojáků a 6000 tanků. Již první den okupace bylo zabito nebo smrtelně zraněno 58 československých občanů, včetně osmileté dívky.

Z českých politiků příští týden v úterý k národu promluví premiér Andrej Babiš (ANO), předsedové Senátu Milan Štěch (ČSSD) a Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO). Vystoupí s projevy u budovy Českého rozhlasu (ČRo) při vzpomínkové akci k 50. výročí invaze.

Zeman proslov u příležitosti výročí podobně jako v minulých letech nechystá. "Svůj odvážný projev už pan prezident pronesl. Když za počínající normalizace prohlásil, že nesouhlasí s okupací. Za tento postoj byl vyhozen z práce, z Vysoké školy ekonomické," uvedl na twitteru hradní mluvčí.