Odběr vody z řek je různou měrou omezený také na dalších místech v kraji, například na Blanensku, Boskovicku a v Brně. Jinde úřady zvažují další postup. Sucho trápí prakticky celý kraj, politici o něm mluví jako o zásadním problému regionu.

Podle odůvodnění moravskokrumlovského opatření je situace v okolí "velmi kritická" a mohou následovat i další omezení. Aktuálně vydaný zákaz se týká řeky Rokytné a 18 dalších toků a jejich přítoků, kromě samotného Moravského Krumlova dopadne také na město Miroslav, městyse Olbramovice a Vémyslice a 23 dalších obcí, například Suchohrdly a Vedrovice. Opatření potrvá do odvolání.

Rokytná je v Moravském Krumlově dlouhodobě hluboko pod hranicí sucha. Podle záznamů Povodí Moravy jsou v korytě čtyři centimetry vody s průtokem 0,08 krychlového metru za vteřinu.

Městský úřad Blansko už v červenci zakázal odběr vody z řek na mytí aut, zalévání hřišť, trávníků, napouštění nádrží a bazénů. "Toto opatření se týká celkem 43 měst a obcí," napsal ČTK Pavel Konečný, vedoucí odboru životního prostředí blanenského úřadu. Obdobné opatření vydal v červenci pro desítky měst a obcí také úřad v Boskovicích.

V šesti obcích kolem Tišnova na Brněnsku začne od středy platit omezení odběru vody z vodovodu. Lidé budou smět odebrat maximálně 100 litrů na osobu a den. Rozhodl o tom tišnovský úřad na návrh Vodárenské akciové společnosti, informoval Český rozhlas Brno. Podle webu společnosti se omezení týká obcí Běleč-Křeptov, Lažánky, Veselí, Maršov, Braníškov a Vohančice.

Brněnský magistrát minulý týden zakázal kvůli suchu čerpání vody z toků ve městě. Opatření se ale týká spíše firem, které jinak mají povolení k odběru povrchových vod, nikoliv zahrádkářů s konvemi.

V Hodoníně zatím žádný obdobný zákaz vydán nebyl. Břeclav ale tento krok zvažuje. "Zřejmě ještě v tomto týdnu vydá opatření obecné povahy, které bude odběr vody omezovat," uvedl mluvčí města Jiří Holobrádek.