Bítýšce změna statutu přinese podle starosty Josefa Mifka pouze prestiž, žádné hmatatelné výhody z toho neplynou. "Je to pocta pro ty, kteří obec budovali před námi, i pro ty, kteří ji budují nyní," řekl ČTK Mifek. Zastupitelstvo se změnou začalo zabývat na podnět jednoho z občanů. "Probrali jsme to na zastupitelstvu, udělali internetovou anketu s pozitivním výsledkem a poté jsme vypracovali potřebné dokumenty a zažádali ministerstvo," vysvětlil Mifek.

Klíčové kritérium, kterým je počet obyvatel, splňuje Veverská Bítýška od roku 2011. K 1. lednu 2018 v ní podle Českého statistického úřadu žilo 3198 lidí.

Další podmínky pro stanovení se týkají charakteru zástavby, úrovně služeb a inženýrských sítí či významu obce pro okolí. Veverská Bítýška, která je městysem od září 2009, disponuje sítí obchodů i služeb, nechybí jí také několik kulturních památek. Největším zaměstnavatelem je zde výrobce zdravotnických materiálů HARTMANN - RICO, v jehož místní pobočce pracuje přes 800 lidí.

Podle závěrů ministerstva vnitra tak "lze konstatovat, že v městysi Veverská Bítýška probíhají činnosti, které mají městoobslužnou i městotvornou funkci, a že městys má potenciál k dalšímu rozvoji".

Podle Mifka je Bítýška žádanou lokalitou pro bydlení, stěhuje se do ní mnoho mladých rodin z Brna.