Haleyová v úterý řekla, že UNHRC, která má dohlížet na dodržování lidských práv ve světě, není hodna svého názvu a že si tropí z lidských práv posměch. Žádná jiná země podle ní "neměla odvahu přidat se k našemu boji" za přeměnu tohoto "pokryteckého tělesa sloužícího vlastním zájmům". Spojené státy se ale nezříkají svých závazků v oblasti lidských práv, dodala Haleyová.

"Je to banální a sprostý cynismus amerických kolegů, kteří tvrdošíjně odmítají přiznat, že u sebe mají vážné problémy se zajišťováním lidských práv, ale přitom se neustále snaží podle vlastních politických zájmů změnit složení rady, v níž, jak zdůrazňují, není místo pro zatvrzelé porušovatele lidských práv," reagovala dnes Zacharovová.

Spojené státy podle Zacharovové tímto krokem jen poškodily svou reputaci ochránce lidských práv a ukázaly, že pohrdají nejen Radou pro lidská práva, ale v podstatě celou Organizací spojených národů.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Washingtonu rovněž vyčetla, že se snaží jiným státům vnucovat svou verzi chápání toho, co jsou lidská práva. Dodala přitom, že UNHRC již bez Spojených států účinně pracovala a pracovat bude.