Kiir a Machar minulý týden přijali pozvání ke společnému setkání, které obdrželi od etiopské vlády. Mluvčí vlády nadcházející rozhovory označil za významné s tím, že "cokoliv, co přinese mír Jižnímu Súdánu, je vítáno".

Jižní Súdán je nejmladší stát světa, takřka od svého založení v roce 2011 je ale zmítán etnickým násilím. V zemi zuří občanská válka od roku 2013, kdy se prezident Kiir, pocházející z etnické skupiny Dinka, rozešel s viceprezidentem Macharem, který patří k Nuerům. V srpnu 2015 dosáhli znepřátelení politici dohody o příměří, na jejímž základě se Machar nakrátko vrátil do funkce viceprezidenta. Následně ale v Jubě opět propukly boje a Machar v roce 2016 ze země uprchl. Od té doby se s Kiirem nesetkal.

Středeční rozhovory se budou konat pod záštitou uskupení východoafrických zemí IGAD, které už v minulosti zprostředkovávalo mírové rozhovory o Jižním Súdánu. Ty ale skončily neúspěšně. Uskupení IGAD vyzvalo Kiira a Machara, aby se setkali už minulý měsíc, před summitem Africké unie (AU), který se bude 1. července konat v Mauritánii.

Konflikt v Jižním Súdánu si dosud vyžádal desetitisíce životů a způsobil největší uprchlickou krizi v Africe od genocidy ve Rwandě v roce 1994, uvedla AP. Obě strany konfliktu jsou viněny z etnického násilí a zabíjení civilistů.

Rada bezpečnosti OSN začátkem tohoto měsíce schválila rezoluci, kterou předložily Spojené státy a která pohrozila, že na Jižní Súdán bude uvaleno embargo na prodej zbraní a sankce proti šesti osobám, včetně ministra obrany, pokud boje neustanou. O tom, zda byly požadavky splněny, bude 30. června Radu bezpečnosti informovat generální tajemník OSN António Guterres.