Pochod začal v jihoafghánské provincii Hílmand, která je převážně pod kontrolou povstalců z hnutí Tálibán. Popudem k zahájení cesty byl pumový atentát, při němž 23. března v provincii Hílmand zahynulo nejméně 14 lidí a desítky dalších utrpěly zranění. K útoku se tehdy nikdo nepřihlásil.

Za téměř 40 dní pochodu ušli účastníci akce z hílmandské metropole Laškargáhu více než 500 kilometrů. Na cestu se původně vydalo devět mužů, další se k nim na trase postupně přidávali. Před začátkem ramadánu šli většinou 30 až 35 kilometrů denně, během postního měsíce, kdy za denního světla nesměli jíst a pít, snížili denní dávku na 20 až 25 kilometrů.

"Setkali jsme se se spoustou lidí, jak v oblastech kontrolovaných Tálibánem, tak v oblastech pod kontrolou vlády. Všichni jsou už boji unavení," řekl 27letý student medicíny Ikbál Chajbar z provincie Hílmand, který se pochodu účastní.

Chajbar uvedl, že on a jeho kolegové povětšinou putovali po hlavních silnicích a občas zašli do některé z vesnic. Úmyslně si prý vybírali nebezpečné oblasti, aby se přesvědčili o tom, jaký mají lidé v zemi strach z násilí. "Byli jsme svědky obrovského lidského utrpení," prohlásil Chajbar.

Podle zmíněného studenta byli účastníci pochodu na mnoha místech vítáni ženami s koránem v rukou a zpívajícími a tančícími muži. Často jim místní lidé, se slzami v očích, nabízeli chléb a jogurt.

V jedné z oblastí provincie Ghazní je bojovníci Tálibánu vyzvali, aby v cestě nepokračovali, protože jsou v lokalitě nastražené výbušniny a protože plánují útok. "Po několikaminutové debatě s nimi nám ale připadalo, že jsou vleklými boji vyčerpaní. Nakonec nás poslali zpátky do nejbezpečnější oblasti," řekl.

Čtyřiadvacetiletý učitel Muhammad Jasín Umíd z provincie Zábul se k pochodu připojil až později. "Skupina byla už patnáctým dnem na cestě. Když jsem viděl jejich krvácející nohy plné puchýřů, nedokázal jsem se ubránit slzám a rozhodl jsem se, že se k nim přidám," prohlásil.

Afghánské hnutí Tálibán bojuje proti Západem podporované vládě v Kábulu a zahraničním jednotkám od svého svržení v roce 2001. Afghánistánem zmítá válka ale ještě déle, od sovětské invaze z roku 1979.

Afghánská vláda a hnutí Tálibán vyhlásily u příležitosti muslimského svátku íd al-fitr dočasné příměří. Zatímco vláda klid zbraní, zamýšlený původně do 20. června, o deset dní prodloužila, Tálibán své třídenní příměří v neděli večer ukončil a obnovil boje.

Účastníci pochodu za mír uvedli, že v Kábulu jejich cesta neskončí. "Lidé v Kábulu nás podle očekávání přivítali. Teď uspořádáme ve městě mírové manifestace a poté budeme pokračovat do dalších provincií, abychom získali ještě větší podporu," řekl účastník Badšáh Chán.