Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nehoda v Afghánistánu: Zřítilo se ruské letadlo, selhaly mu motory! Na palubě bylo šest lidí

Aktualizováno -
21. ledna 2024
16:12
Autor: ČTK - 
21. ledna 2024
08:33

Čtyři lidé přežili havárii ruského soukromého letadla, které se v sobotu zřítilo v odlehlé horské oblasti v provincii Badachšán na severovýchodě Afghánistánu, osud dalších dvou se upřesňuje. Uvedly to tiskové agentury s odvoláním na místní úřady a ruskou federální agenturu pro leteckou dopravu Rosaviacija. Stroj mířil z Thajska s mezipřistáním v Indii do Ruska, na palubě bylo šest lidí. Do oblasti havárie afghánské úřady vyslaly záchranné týmy.

Dva provinční úředníci islamistického hnutí Tálibán, které od roku 2021 vládne Afghánistánu, ale uvedli, že dva lidé přišli o život. To, že čtyři lidé přežili, potvrdilo s odvoláním na záchranáře afghánské ministerstvo dopravy a letectví ve vládě vytvořené Tálibánem, uvedla agentura TASS.

„Pátrací a záchranná skupina nalezla letadlo, které včera večer (v sobotu 20. ledna) zmizelo z radarů. Čtyři lidé, včetně pilota, jsou naživu,“ uvedlo ministerstvo v komuniké. Přežití čtyř lidí z letadla předběžně potvrdila také Rosaviacija s odvoláním na ruské velvyslanectví v Kábulu, které se ovšem také odvolalo na informace od záchranných týmů, vyslaných Tálibánem. Osud zbývajících dvou lidí se upřesňuje, dodala. Agentura AP nicméně upozornila, že není žádné nezávislé potvrzení informací od Tálibánu.

Letadlo zmizelo z radarů v sobotu večer, uvedly dnes ruské úřady. Stalo se tak poté, co afghánská policie oznámila, že dostala hlášení o zřícení letounu, napsala agentura Reuters.

Údaje ze serveru FlightRadar24 analyzované agenturou AP ukázaly, že letoun se naposledy nacházel v sobotu okolo 14:30 SEČ jižně od pákistánského města Péšávar.

Na palubě stroje, který vykonával charterový zdravotnický let, byli čtyři členové posádky a ruský manželský pár, Anna a Anatolij Jevsjukovovi z Volgodonska, uvedl list Kommersant s odvoláním na sdružení ruských cestovních kanceláří ATOR. Stroj letěl z thajského přímořského letoviska Pattája. Jevsjukovová byla napojena na umělé plíce poté, co jí selhaly takřka všechny orgány s výjimkou mozku a srdce.

Letadlo Dassault Falcon 10 francouzské výroby letělo z města Gaja ve státě Bihár na severu Indie, kde doplnilo palivo, na letiště Žukovskij u Moskvy, přičemž se mělo zastavit v Taškentu. Podle předběžných údajů havárii způsobilo selhání motorů, píše TASS. Agentura Rosaviacija uvedla, že letadlo registrované v Rusku patřilo soukromému vlastníkovi a skupině Athletic Group.

Společnost má podle agentury AP sídlo v Maroku. Muž, který dnes odpověděl na telefonát na číslo vedené jako číslo společnosti, ale AP sdělil, že firma už nevykonává činnost a letadlo patří někomu jinému.

Vlastní prohlášení vydalo i ministerstvo informací a kultury islamistického hnutí Tálibán, které je v Afghánistánu u moci od roku 2021. Letadlo podle nich patřilo marocké společnosti, přičemž havárii zapříčinil „problém s motorem“.

Letoun spadl v málo obydlené, těžce přístupné hornaté oblasti zhruba 250 kilometrů severovýchodně od Kábulu v provincii, kterou protíná pohoří Hindúkuš s vrcholy dosahujícími výšky až 7000 metrů.

Mezinárodní aerolinky se podle AP od převzetí moci Tálibánem Afghánistánu do značné míry vyhýbají. Přelety nad afghánským územím se většinou soustředí na Vachánský koridor v Badachšánu, úzký výběžek mezi Tádžikistánem a Pákistánem. Letadla směřující k tomuto koridoru se většinou v okolí Péšávaru ostře stočí k severu a letí podél pákistánských hranic, než nakrátko vstoupí afghánského vzdušného prostoru. Místo, kde letadlo dopadlo, se nachází blízko zmíněného koridoru.

Video  Unikající palivo a nejdelší bezmotorový let v dějinách (2001, Toronto→Lisabon)  - Videohub
Video se připravuje ...

bleskovka ( 22. ledna 2024 07:01 )

To nebylo ruské letadlo,ale francouzské ***sault Falcon 10.

obcan cesko ( 21. ledna 2024 14:49 )

👍 👍 👍

Lomikel ( 21. ledna 2024 11:36 )

zase někdo nepohodlnej měl smůlu a udělal tu hloupost, že letěl letadlem ?

Th0r_z_h0r ( 21. ledna 2024 10:09 )

Proc je nazev vyrobce vyhvezdickovanej, kdyz je uvedenej v clanku 🤣 tvl uz ne 🤣

Th0r_z_h0r ( 21. ledna 2024 10:08 )

Coze? 🤣🤣🤣🤣 Letelo z Indie do Ruska, registrovany bylo v Maroku a byl to ***sault Falcon 🤣🤣🤣🤣 Jedina spojitost s Ruskem je cíl 🤣🤣🤣🤣 Pekna dezinformace 🤣🤣🤣🤣

Zobrazit celou diskusi