Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Děsivé lijáky v dovolenkových rájích: Čtyři mrtví v Bulharsku a Turecku, deště trápí i část Řecka

Autor: ČTK - 
5. září 2023
20:18

V souvislosti s přívalovými dešti zemřeli v oblastech u Černého moře v Turecku a Bulharsku nejméně čtyři lidé. Uvádí to dnes agentury s odkazem na prohlášení místních úřadů. Nejméně dva lidé zemřeli v bulharském přímořském letovisku Carevo, kde se pohřešují tři lidé. Dva lidé zemřeli i v nedaleké turecké oblasti Demirköy, kde se stále hledají čtyři lidé.

 

Podle agentury BTA bulharský premiér Nikolaj Denkov potvrdil, že ve městě Carevo dnes zemřeli dva lidé a tři se pohřešují. Přívalový déšť zasáhl v přímořském letovisku i oblíbený kemp, kde smetl některá auta do moře. Zaplavené byly i hotely a chatky v kempech. Na několik hodin byla přerušena doprava do města, kde nastaly i výpadky elektrického proudu.

Silné deště od dnešního rána zasáhly i tureckou provincii Kirklareli, uvedl podle agentury Anadolu guvernér Birol Ekici. Provincie se nachází u hranic s Bulharskem a v její oblasti Demirköy záchranáři nalezli dva mrtvé. „Naše práce bude pokračovat, dokud nenalezneme čtyři pohřešované," uvedl guvernér Ekici. I v této oblasti přívalové deště poškodily ubytovací kapacity pro turisty.

Silné deště zasáhly i Řecko a na některých místech úhrn srážek zaznamenal historické maximum, uvedla stanice ERT News. Kvůli špatnému počasí se dnes zřítila na jednoho muže zeď ve městě Volos a usmrtila ho. Další člověk se v oblasti pohřešuje.

Na severovýchodě země se však výrazně snížila intenzita požáru v národním parku Dadia a u tureckých hranic. Hasiči tam stále dohašují ohniska a kontrolují, aby se nešířila. V regionu nyní začínají sčítat škody po požáru, který byl největší na území Evropské unie od roku 2000.

Vyhledáváním a hašením skrytých ohnisek se zabývají i čeští hasiči, kteří jsou v oblasti nasazeni. O termínu jejich návratu se zatím nerozhodlo, v Řecku jsou připraveni zůstat až do 11. září, sdělila ČTK mluvčí českého hasičského sboru Martina Götzová. „Reálné nasazení se bude odvíjet od požadavků Řeků," sdělila. Na severovýchodě Řecka působí od pátku, kdy vystřídali hasiče, kteří zasahovali v oblasti od srpna.

Jan Kocián ( 5. září 2023 23:23 )

ČHMÚ dnes 5. září na sociálních sítích tipoval, že v rámci Řecka naprší nejvíc na západě Řecka... ale bude to na východním pobřeží Řecka u Egejského moře. (U jihozápadního pobřeží Řecka se nachází střed polárního hurikánu.) Na mnoha tisícovkách kilometrů čtverečních tam do 8. září naprší přes 600 mm, na stovkách kilometrech čtverečních to bude přes neskutečných 1000 mm.

Zobrazit celou diskusi