Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Apple se podřizuje požadavku EU: Nový iPhone bude mít již také nabíječku USB-C

Autor: ČTK - 
5. září 2023
11:22

Americká společnost Apple se podřídila požadavkům Evropské unie a svůj nový iPhone bude prodávat s nabíječkou USB-C, kterou jako standard pro unijní trh loni prosadili úředníci v Bruselu. Uvedl to server BBC, podle něhož je téměř jisté, že tuto nabíječku bude mít iPhone, který se Apple chystá představit příští týden.

Apple u svých přístrojů zatím používá vlastní adaptér nazvaný Lightning, na rozdíl od konkurence, jako je Samsung a další výrobci, kteří používají USB-C. Většina nových produktů Applu, jako jsou nejnovější tablety iPad, už také používá nabíječku s konektorem USB-C, ale nikoliv přístroje iPhone. Apple požadavek EU kritizuje, protože podle něj dusí možnosti inovace.

Evropská unie schválila nařízení, které vyžaduje, aby výrobci telefonů přešli na jednotnou nabíječku do prosince 2024. Zdůvodňuje to tím, že spotřebitelé ušetří, když bude existovat pouze jedna nabíječka, a zároveň se odvolává na potřebu omezit množství elektrotechnického odpadu.

„Přísná regulace nařizující pouze jeden typ konektoru inovace spíše brzdí, než aby je podporovala. To pak spotřebitele v Evropě i na celém světě poškodí,“ řekl BBC zástupce firmy Apple, když EU požadavek na jednotnou nabíječku v roce 2021 představila.

Lidé, kteří mají přístroje od Applu s konektorem Lightning, si mohou pořídit adaptér s koncovkou USB-C. K dostání jsou na mnoha webech s elektronikou, včetně obchodů Amazon. Včetně přístroje iPhone od modelu iPhone 8 uvedeného na trh v roce 2017 už také podporují bezdrátové nabíjení.

Nový iPhone představí již 12. září

Zatím poslední iPhone, který je na trhu, má označení iPhone 14. Je tedy pravděpodobné, že je to poslední model s konektorem Lightning. Model iPhone 15 společnost Apple zřejmě ukáže na avizované prezentaci, která se uskuteční 12. září.

Není ale jasné, zda Apple přistoupil ke globální změně produktu, i když se to předpokládá. Podle expertů není pravděpodobné, že by Apple vyráběl jinou verzi telefonu pouze pro evropský trh.

Uvedené změny se příští týden očekávají u nových přístrojů iPhone 15 a iPhone 15 Pro. Uživatelé by tak měli být schopni používat jedinou nabíječku pro tablety iPad, počítače Mac a telefony iPhone. Podle agentury Bloomberg se také u nových iPhonů zrychlí přenos dat.

Úředníci v Bruselu už dříve vyčíslili, že zavedení jednotné nabíječky lidem ročně ušetří na nákupech za různé adaptéry až 250 milionů eur (6,1 miliardy Kč). Tvrdí také, že o 11 000 tun se ročně sníží objem odpadu.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi