Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vlna mrazů trápí Afghánistán: 70 mrtvých po teplotách až -33 °C. Uhynuly i desítky tisíc zvířat

Autor: ČTK - 
18. ledna 2023
15:04

Nejméně 70 lidí zemřelo za poslední týden v Afghánistánu v důsledku chladného počasí. Nejnižší teploty minus 33 stupňů Celsia zaznamenala o víkendu centrální provincie Ghór, uvedla agentura AFP.

Od 10. ledna klesaly teploty i v dalších afghánských provinciích, včetně metropole Kábulu. „Tato zima je zdaleka nejchladnější za poslední roky,“ prohlásil šéf afghánského meteorologického ústavu Muhammad Nasím Muradi. „Očekáváme, že vlna mrazů bude pokračovat ještě minimálně týden,“ dodal.

Ministerstvo pro řešení přírodních katastrof oznámilo, že od začátku vlny mrazů přišlo v Afghánistánu o život nejméně 70 lidí. Uhynulo také na 70 000 kusů dobytka, který je pro obživu mnoha afghánských rodin klíčový. V několika centrálních a severních provinciích husté sněžení zablokovalo silnice.

Afghánistán se v současné době potýká s jednou z nejhorších humanitárních krizí na světě. Na afghánskou ekonomiku od nástupu islamistického hnutí Tálibán k moci v srpnu 2021 tvrdě doléhají mezinárodní sankce a omezení mezinárodní pomoci. V chudobě nyní žije zhruba 25 milionů Afghánců, tedy přes polovinu obyvatel země. Třem milionům dětí hrozí podvýživa.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi