Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Tálibánci představili vlastní superkáru: Chtějí dobýt zahraniční trh! Má to ale háček

Autor: rix - 
17. ledna 2023
05:00

Afghánští inženýři z technického ústavu a společnosti ENTOP na vývoji strávili pět let. Prototyp auta Mada 9 vypadá na první pohled luxusně, ale jestli dokáže konkurovat západním značkám typu Lamborghini nebo Buggati, se teprve ukáže. Na pohled se ovšem jedná o skvost, který se líbil nejednomu tálibánci. 

Má jít o vrcholné dílo afghánské společnosti ENTOP. Jeho schopnosti ale prověří až čas. Žádný z technických parametrů firma k vozu neuvedla. Podle deníku Daily Mail je známo jediné - motor pochází z vozidla Toyota Corrola. Je tedy nepravděpodobné, že by sporťák mohl soupeřit s takovými veličinami, jako je Bugatti nebo Mclaren. 

Video  Tálibánci představili superkáru.  - Twitter
Video se připravuje ...

Mluvčí Tálibánu Zabihulláh Mudžáhid i přesto hrdě zveřejnil snímky vozu na sociálních sítích. Uvedl, že výroba vozu je poctou pro celý Afghánistán vedený Tálibánem. Ministr školství Abdul Baqi Haqqani prohlásil, že vůz je důkazem toho, že věda v Afghánistánu postupuje mílovými kroky vpřed. 

„Začne svou cestu v Afghánistánu a jednoho dne se možná dostane do zahraničí,“ uvedl na adresu vozu s tím, že automobil pomůže posílit image země na světové scéně. Afghánci chtějí prototyp dokonce dostat na mezinárodní výstavy. 

Snímky vozu zaplavily sociální sítě. Mladí Afghánci dychtivě sdíleli jeho fotky a tvrdili, že vůz je opravdovým důkazem vědeckých a technologických schopností země. Na druhé straně ovšem zazněly také ohlasy upozorňující na skutečnost, že Afghánistán bojuje s jednou z nejhorších humanitárních krizí a ženám jsou zde odpírána základní lidská práva. 

Mezinárodní humanitární agentury tvrdí, že většina z 38 milionů Afghánců hladoví a tři miliony dětí jsou ohroženy podvýživou. Tálibánci se moci v zemi chopili v srpnu roku 2021 a zavedli v zemi tvrdé islámské právo. Vládu Tálibánu dosud žádná země oficiálně neuznala.

Zobrazit celou diskusi