Dětskou univerzitu otevřela fakulta díky podpoře kraje, Plzně a firem. Žáci se jednou týdně v desetičlenných týmech scházeli v laboratořích fakulty a s pedagogy řešili úkoly a seznamovali se zákonitostmi techniky. Do prvního ročníku chodilo také pět dívek.

Děti se seznámily s trojrozměrným tiskem, sestavovaly ze stavebnic jednoduché stroje, zjistily, jak funguje fotovoltaická a jaderná energie, podívaly se do digitální jeskyně a pomocí 3D brýlí viděly, co všechno nabízí virtuální realita. Mezi tématy byly principy tajného písma a řada dalších jevů, které mohou stát na začátku zájmu o techniku, řekla mluvčí.

Podle rektora Miroslava Holečka patří k podobným aktivitám ZČU ještě Olympiáda techniky fakulty pedagogické, Den s fyzikou, pořádaný stejnou fakultou, nebo Technická olympiáda Plzeňského kraje, na níž se podílejí všechny technické fakulty ZČU. "Velkým přínosem Dětské technické univerzity je, že je úzce napojena na průmyslové podniky a že se světem techniky seznamuje už prvňáčky," uvedl. Děti navštívily vědecké zábavní centrum Techmania a podniky LEAR Corporation a ZF Engineering, které univerzitu podpořily. Firmy Doosan Škoda Power a Siemens se podílely na výuce.

Prvních 37 malých absolventů při dnešní promoci převzalo diplomy z rukou děkana Milana Edla. Vzhledem k velkému zájmu otevře fakulta pokračovací kurzy vyšší úrovně. Dětská univerzita bude opět přijímat i nové zájemce, kteří si nově mohou vybrat, zda se chtějí učit v Plzni, Klatovech či Tachově. Celkem plánuje příští školní rok přijmout 40 dětí do pokračovacího ročníku a 170 dětí do základního kurzu. Hlásit se mohou od června na www.detskatechnickauniverzita.cz.