Výbor sdělil, že v různých částech dagestánského města Derbent byly při cíleném pátrání objeveny dvě skupiny banditů. Na výzvu, aby se vzdali, ozbrojenci reagovali palbou z automatických zbraní. "Během následujících prudkých přestřelek bylo devět banditů zlikvidováno," uvedl NAK.

Bezpečnostní síly podle sdělení výboru v Derbentu zasáhli na základě získané informace, že se v tomto městě ukrývají ozbrojenci, kteří mají v úmyslu spáchat během prvomájových oslav nějakou diverzní teroristickou akci.

Podle předchozích zpráv, které z Derbentu postupně přinášela média, bezpečnostní síly nejprve zlikvidovali skupinu jedoucí v autě. Druhá skupina pak kladla odpor z jednoho domu, kam se před vojáky a policisty uchýlila.

NAK dodal, že kromě ozbrojenců nepřišel o život nikdo jiný, tedy žádný civilista ani příslušník zasahujících sil. Jen jeden voják utrpěl lehčí zranění.

Dagestán byl dříve místem častých útoků muslimských extremistů bojujících za zřízení samostatného chalífátu na jihu Ruska. V poslední době je ale intenzita teroristických akcí v této oblasti podstatně menší.