V minulých volbách kandidovali Zelení do pražského zastupitelstva v Trojkoalici společně se Starosty a KDU-ČSL. Trojkoalice tehdy získala za 11,2 procenta hlasů osm mandátů, čtyři obsadili představitelé Zelených.

Zelení podle Kolínské preferují předvolební koalici před samostatnou kandidátkou. "My jsme měli za úkol pokračování Trojkoalice, což zatím vypadá nereálně. Teď vzhledem k tomu, že mám mandát krajského předsedy a lídra, tak předpokládám, že v první řadě oslovíme KDU-ČSL a dále TOP 09 se STAN, abychom se to pokusili vybudovat po vzoru Trojkoalice. Předpokládám, že se také budeme bavit s panem Čižinským," řekl ČTK Mirovský.

Dvojkou za Zelené bude v případě předvolební koalice i samostatné kandidátky zastupitelka Prahy 13 Zuzana Drhová, trojkou Štěpánek, který vedl kandidátku Trojkoalice před čtyřmi lety. Na kandidátní listině Zelených bude na podzim chybět bývalý předseda strany a pražský zastupitel Matěj Stropnický, který nechce kandidovat do zastupitelstva hlavního města ani Prahy 3. Členem Zelených je Stropnický od roku 2003 a od ledna 2016 byl do loňských voleb jejím předsedou. Zelení v loňských sněmovních volbách získali méně než 1,5 procenta hlasů, Stropnický následně odstoupil.

V Praze společnou kandidaturu do komunálních voleb ohlásily TOP 09 a STAN. Jedničkou kandidátky by měl být europoslanec a předseda TOP 09 Jiří Pospíšil a lídrem za STAN bude právnička Hana Marvanová. Lídra si už vybrali také Piráti, a to Zdeňka Hřiba. KDU-ČSL povede do voleb radní Jan Wolf, komunisty Marta Semelová. Do voleb se chce zapojit také uskupení Praha Sobě, jehož hlavní tváří je poslanec, starosta Prahy 7 a člen KDU-ČSL Jan Čižinský.

Ve volbách nebude post primátorky obhajovat Adriana Krnáčová z hnutí ANO, které lídra vybere ve stranických primárkách ode dneška do 21. dubna. V čele chtějí být Patrik Nacher, Eva Kislingerová, Libor Hadrava a Karel Grabein Procházka. Jasno zatím nemají ani v ODS a ČSSD, které budou lídra vybírat v dalších měsících.

Poslední komunální volby v Praze na podzim 2014 vyhrálo ANO se ziskem 17 zastupitelů v pětašedesátičlenném zastupitelstvu. Těsně za ním se 16 křesly skončila dosud vládnoucí TOP 09. Po osmi mandátech získaly Trojkoalice, ODS a ČSSD. Piráti mají stejně jako KSČM čtyři křesla. Od voleb v metropoli vládne koalice ANO, ČSSD a Trojkoalice.