Nálož vybuchla poté, co ze stadiónu ve městě Laškargáh, které je metropolí provincie Hílmand, začali odcházet lidé po jedné z oslav navazujících na perský Nový rok Nourúz, jenž byl ve středu 20. března.

Policie uvedla, že útok provedl sebevražedný útočník a jeho terčem byli civilisté. Na stadiónu nebyl žádný vysoce postavený oficiální činitel. Úřad afghánského prezidenta Ašrafa Ghaního vydal prohlášení, v němž odsoudil "brutální teroristický útok".

Žádná ozbrojená skupina se k útoku zatím nepřihlásila. Jak Tálibán, tak takzvaný Islámský stát (IS), jehož přítomnost neustále sílí od roku 2014, kdy o sobě v zemi dal poprvé vědět, v poslední době zvýšily počty útoků. Podle analytiků jde o násilnou kampaň s cílem podkopat autoritu vlády podporované Spojenými státy.

Koncem ledna najel útočník se sanitkou naplněnou výbušninami do davu uprostřed Laškargáhu. Zabil nejméně 103 lidí a dalších 235 zranil. K tomuto útoku se přihlásil Tálibán, stejně jako k lednovému útoku na luxusní hotel v Kábulu, při němž bylo zabito 22 lidí včetně 14 cizinců.