"Nebudu skrývat, že jsem Vaše opětovné zvolení očekával a není pro mě tudíž překvapením. Vaše přesvědčivé vítězství svědčí o tom, že drtivá většina Rusů preferuje stabilitu, předvídatelnost a perspektivnost, které ztělesňujete," stojí v Zemanově telegramu pro Putina, který Pražský hrad zveřejnil na svých stránkách. Silná voličská podpora je podle Zemana odrazem důvěry, již ruští občané v Putinovo prezidentství vkládají. Dodal, že mu bude "upřímným potěšením pokračovat i v dalších letech v přátelských, otevřených a produktivních osobních kontaktech" a těší se, že mu bude moct oplatit pohostinnost z loňské návštěvy v Rusku a bude moct Putina přivítat v ČR.

Zvolení Putina podle premiéra v demisi Andreje Babiše (ANO) všichni čekali. "Myslím, že to není žádné překvapení. Ty vztahy s Ruskem teď po tom útoku ve Velké Británii se podstatně zhoršují. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet," řekl novinářům Babiš. Připomněl otravu agenta ruské vojenské rozvědky a pozdějšího spolupracovníka britské tajné služby Sergeje Skripala, ze které Londýn viní Rusko.

"Prezidentské volby v Rusku nepřinesly překvapení. Doufám, že prezident Putin se v příštích letech pokusí o snižování napětí v Evropě. Ze spolupráce může profitovat celá Evropa, ale míč je teď na straně Ruska. Ruská vláda by mohla začít tím, že konstruktivně přistoupí k vyšetřování útoku na bývalého ruského agenta Skripala ve Velké Británii," řekl ČTK předseda ČSSD Jan Hamáček.

"Ruské prezidentské volby dopadly dle očekávání. Potvrzuje se, že demokracie není jen nějaký volební mechanismus, vyžaduje více. Ruskou volbu plně respektujeme, naší volbou je nedostat se pod vliv Ruska. A chceme, aby toto zase respektovalo Rusko - i to putinovské," uvedl na twitteru předseda ODS Petr Fiala.

"Výsledek není žádným překvapením. Opoziční předák Navalnyj byl pro jistotu vyřazen ještě před volbou, voleb se tak zúčastnili pouze kandidáti bez naděje na úspěch," řekl ČTK poslanec Pirátů a stranický odborník na zahraniční politiku Mikuláš Peksa. "Zbývá pouze otázka, jestli volby rozhodla spíše státní propaganda nebo manipulace s hlasovacími lístky," doplnil.

O volebních podvodech mluví i předseda TOP 09 Jiří Pospíšil. Místopředsedkyně strany Markéta Pekarová Adamová zase upozornila na omezení volební soutěže. "‏V Rusku o víkendu neproběhly demokratické volby. Neexistuje tam totiž volná politická soutěž. Putin získal hlasů tolik, kolik sám chtěl, a vyhrál. My se musíme snažit, aby nevyhrával u nás," napsala na twitteru.

Předseda KSČM Vojtěch Filip na stranickém webu Putinovi gratuloval. "Dovolte mi popřát Vladimiru Putinovi k vítězství v prezidentských volbách. Dostavil se předpokládaný výsledek. Rusko je bezesporu významným hráčem na světovém politickém poli a já věřím, že s Českou republikou budou i nadále udržovány korektní vztahy," napsal.

Podle předsedy KDU-ČSL Pavla Bělobrádka se nejednalo o demokratické volby a vítěz byl předem dán. "Šlo jen o to, aby režim získal co největší volební účast a měl tak jakousi legitimitu," uvedl na twitteru. Podle něj v Rusku chybí svobodná média i normální politická soutěž a ve volbách nestál proti Putinovi žádný relevantní soupeř.

"Demokracie je hra s jasnými pravidly a nejasným výsledkem. Vše ostatní je hra s nejasnými pravidly a jasným výsledkem. Volba ruské hlavy státu do té první kategorie nepatří, bohužel," uvedl předseda STAN Petr Gazdík.