Komisařka Malmströmová na závěr rozpravy uvedla, že jádrem problému je nadměrná kapacita na trhu a subvence na výrobu oceli v určitých zemích. Přesně z těchto důvodů navrhla komise nový způsob identifikace dumpingu při dovozu ze zemí, kde je narušeno tržní prostředí a kde má stát výrazný vliv na ekonomiku. Konkrétně se opatření zaměřuje na čínské ocelářství, přičemž EU v únoru uvalila cla v rozmezí 17,2 až 27,9 procenta na dovoz čínské nerezové oceli.

I řada europoslanců, přestože se většina z nich vyjadřovala kriticky k rozhodnutí Bílého domu, upozornila na reálný problém v podobě přesycení trhu s ocelí a vyzývala komisi k jeho řešení. Český europoslanec Evžen Tošenovský zvolený za ODS na plénu řekl, že problém nadprodukce lze vyřešit pouze rozhovory všech zainteresovaných stran. Malmströmová reagovala, že také o tom jedná s americkým obchodním zmocněncem Robertem Lighthizerem.

Jednání s Lighthizerem se soustředí hlavně na dohodnutí výjimky z amerického opatření pro EU. Podle Malmströmové ale zatím není jasné, podle jakého klíče by USA mohly tyto výjimky udělovat. Rozhovory tak budou pokračovat i tento týden.

Předseda Evropské rady Donald Tusk při své dnešní návštěvě Finska vyzval k obnovení pozastavených rozhovorů o volném obchodu mezi Evropskou unií a Spojenými státy. "Když si prezident (Donald Trump) stěžuje na příliš mnoho cel mezi EU a USA, chápu ho. Ani my z toho nemáme radost," prohlásil na tiskové konferenci v Helsinkách Tusk s poukazem na opakované stížnosti šéfa Bílého domu na údajně vysoká cla na americké zboží, které proudí do Evropy. "To je i důvod, proč jsme před několika lety zahájili se Spojenými státy obchodní rozhovory. Měli bychom se k těmto rozhovorům nyní vrátit," dodal.

Eurokomisařka i řečníci z řad poslanců se jednoznačně přikláněli k dialogu jakožto k nejlepší cestě, nepřejí si eskalaci problému ani obchodní válku. Komise může záležitost řešit i stížností u Světové obchodní organizace (WTO), na které by prý spolupracovala s dalšími zasaženými stranami. Nejzazší možností jsou pak odvetná opatření na americká cla, která by podle Malmströmové byla "přiměřená a v souladu s pravidly WTO".