Vláda Yobe ve středu uvedla, že armáda již zachránila 76 školaček, což vyvolalo oslavy v ulicích. Guvernér státu Ibrahim Gaidam ale dnes prohlásil, že po dívkách se stále pátrá. Podle svědků agentury Reuters to oznámil přímo ve vesnici Dapchi, odkud nezvěstné školačky pocházejí.

Terčem útoku islamistů se stala internátní škola v Dapchi, kam dochází 926 studentek. Úřady původně tvrdily, že únos nemohou potvrdit. Výpovědi svědků tomu ale nasvědčovaly.

"Viděl jsem plačící a naříkající dívky ve třech nákladních autech. Volaly o pomoc," citoval Reuters svědka z vesnice Gumsa nedaleko Dapchi. Povstalci ho přinutili, aby jim ukázal cestu.

Další svědci podle agentury vypověděli, že ozbrojenci z Boko Haram přijeli do Dapchi v pondělí večer s těžkými zbraněmi na nákladních autech natřených vojenskou kamufláží. Šli přímo do školy, odkud se pak ozývaly sporadické výstřely a ven začali vybíhat studentky a učitelé.

Zatím největší případ únosu studentek zaznamenala Nigérie v roce 2014, kdy ozbrojenci Boko Haram unesli 276 školaček z nigerijského města Chibok. Zpráva o tomto zločinu tehdy šokovala celý svět. Od té doby se 164 dívkám podařilo utéct nebo byly propuštěny. Zbylých 112 je dodnes v rukou islamistů.