EPAS je mezinárodní akreditační systém nadace EFMD (European Foundation for Management Development) pro studijní programy managementu a podnikání. Akreditační proces je podle Mynářové náročný a mohou o ni žádat pouze školy, které splňují přísné podmínky, prokazují trvale vynikající výsledky a podporují mezinárodní spolupráci.

V současné době má tuto akreditaci celkem 111 oborů na 82 univerzitách ve 38 zemích světa. Uděluje se od roku 2005, a to většinou na tři roky. Nejlépe hodnocené obory ji mohou získat na pět let.

"Udělení akreditace na pět let pro dva obory je zcela mimořádné. Zatím se tímto úspěchem může pyšnit pouze sedm vysokých školy celého světa," uvedla Mynářová.

U magisterského oboru Mezinárodní obchod ocenila akreditační komise zejména povinnost studentů získat mezinárodní zkušenost, uvedla mluvčí. Každý student tohoto oboru musí vyjet na pobyt do zahraničí, absolvovat stáž v mezinárodní formě, nebo si zvolit alespoň tři předměty hostujících profesorů v cizím jazyce.

Magisterský program International Business - Central European Business Realities nabízí možnosti studia zakončeného dvojitým diplomem ve spolupráci s osmi evropskými vysokými školami. Většina z nich má rovněž akreditaci EPAS.

VŠE je největší ekonomickou univerzitou v ČR. Podle statistik ministerstva školství se zde nyní na šesti fakultách vzdělává přibližně 14.000 studentů. Absolventi školy zastávají významné funkce v soukromém i veřejném sektoru. Nejvíce jich směřuje do různých odvětví průmyslu a služeb, obchodu, marketingu, bankovnictví, cestovního ruchu nebo informačních technologií.