Mluvčí ministerstva zahraničí Irena Valentová ČTK sdělila, že ČR dlouhodobě pomáhá Iráku prostřednictvím příspěvků do programů OSN i vlastními projekty. "Jedná se o výcvik vojenských pilotů a policistů, ochranu proti chemickým zbraním, vyslání týmu polních chirurgů," řekla.

Konference začala v pondělí a dnes končí. Jako první se k pomoci zavázal hostitelský Kuvajt. Jeho emír Sabah Ahmad Sabah oznámil, že Kuvajt poskytne Iráku na obnovu země dvě miliardy dolarů (přes 41 miliard Kč), z toho polovinu jako půjčku a zbytek jako přímé investice.

Evropská unie je připravena nad rámec pomoci jednotlivých členských zemí Iráku poskytnout 400 milionů eur (deset miliard Kč), jak oznámila šéfka unijní diplomacie Federica Mogheriniová.

Arabský fond, který sídlí v Kuvajtu, Iráku v příštích letech poskytne 1,5 miliardy dolarů, Islámská rozvojová banka přislíbila půl miliardy dolarů.

Generální tajemník OSN António Guterres účastníky konference vyzval, aby Irák podpořili. "Je čas vyjádřit iráckému lidu vděk a solidaritu," řekl. Oznámil také, že OSN zahájí dvouletý program pomoci, který má iráckou vládu podpořit při řešení sociálních aspektů obnovy.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavuşoglu řekl, že Turecko poskytne pět miliard dolarů v podobě půjček a investic. Rijád pomoc rozdělil na miliardu dolarů na investiční projekty a půl miliardy na podporu iráckého exportu. Katarská pomoc v podobě miliardy dolarů bude mít podobu půjček a investic.

Zástupce irácké vlády při zahájení konference v pondělí oznámil, že obnova po bojích s radikální organizací Islámský stát (IS) si vyžádá 88 miliard dolarů. Porážku IS oznámil Bagdád v prosinci. Až 17 miliard dolarů (349 miliard Kč) je podle iráckých zdrojů zapotřebí na obnovu budov. OSN odhaduje, že jen v Mosulu, kde měl IS hlavní sídlo, bude třeba vystavět nebo opravit asi 40.000 domů.

Za Spojené státy na konferenci v úterý vystoupil ministr zahraničí Rex Tillerson. Upozornil, že velké bojové operace proti IS sice skončily, ale příslušníci IS se teď snaží najít podporu jinde a hrozí návrat hnutí. Spojené státy se na konferenci nezavázaly k přímé pomoci, oznámily však třímiliardový úvěrový limit.

Agentura AP připomíná, že USA za posledních devět let Iráku pomohly částkou 60 miliard dolarů. Z toho 25 miliard dostala irácká armáda.

Nevládní organizace přislíbily Iráku na humanitární pomoc 330 milionů dolarů.

Agentura AP také napsala, že vzhledem ke krizím vyvolaných boji v Iráku a Sýrii se projevuje únava dárcovských zemí. Ochotu přispět ovlivňuje i politické napětí v regionu. Do Kuvajtu sice přijel íránský ministr zahraničí Mohammad Džavád Zaríf, vyhnul se ale skupinovému fotografování. Írán, který je spojencem vlád v Bagdádu a v Damašku, většina arabských zemí oblasti Perského zálivu podezírá ze snahy dominovat regionu.