Magashule vystoupil po dlouhém jednání vedení ANC. Předtím ale se Zumou hovořil a očekává, že se prezident k situaci vyjádří ve středu.

Veřejnoprávní stanice SABC v pondělí uvedla, že Zuma dostal na odstoupení lhůtu 48 hodin. Magashule ale řekl, že ANC termín nestanovila. V této otázce se vedení neshodlo, dodal podle agentury Reuters. Zumovi končí mandát v řádném termínu v roce 2019.

Pokud se Zuma výzvě k odchodu nepodřídí, může ho odvolat parlament, v němž má ANC většinu. Dříve tvrdil, že pokud jej ANC v prezidentském křesle už nechce, bude jej muset sesadit, neboť rezignovat nehodlá.

Bývalý odborářský předák a pozdější podnikatel Ramaphosa už v prosinci nahradil Zumu v čele ANC. Před zvolením slíbil očistit jméno strany a tvrdě bojovat proti korupci, jež provázela Zumovo funkční období. Ramaphosa se Zumou v posledních dnech soukromě hovořil.

Polygamistu Zumu, jenž nemá žádné formální vzdělání, provází řada korupčních skandálů. Nejvážnější z nich se vztahuje k renovaci jeho soukromého venkovského sídla na náklady státní pokladny, další obvinění se týkají přijímání úplatků za nákupy stíhaček, hlídkových lodí a zbraní.