Bilanci nejnovějšího násilí v Sýrii zveřejnil Vysoký komisař OSN pro lidská práva Zajd Raad Husajn. Jeho úřad získal důkazy včetně videonahrávek, které ukazují, že v při útoku na město Sarákib v Idlibu byly použity chemické látky.

"Po sedmi letech ochromení v Radě bezpečnosti OSN situace v Sýrii vyžaduje předání k Mezinárodnímu trestnímu soudu. Státy by se měly více zaměřit na mírové úsilí," sdělil Husajn. Snahy RB OSN dohodnout se na společném postupu maří Rusko jako člen s právem veta a jako spojenec Damašku.

V Sýrii se bojuje na několika místech. Armáda a její spojenci útočí na povstalce a radikály v Idlibu a také na povstaleckou enklávu u Damašku, východní Ghútu.

Boje a nálety na severu Sýrie se vyostřily od loňského prosince. A v oblasti nyní dochází k jednomu z největších vysídlení obyvatel od začátku konfliktu, uvedla organizace Lékaři bez hranic (MSF), která v Sýrii působí. "Některá z bombardovaných míst byla totálně zničena a zbyly z nich jen trosky. A lidé v Idlibu již téměř nemají kam jít a je zima, takže nepřestává pršet. Podmínky jsou zde velmi komplikované," uvedl Hassan Boucenine, šéf operací MSF v severní Sýrii. Místní tábory jsou absolutně přeplněné a humanitární organizace se obávají dalšího přílivu vysídlených obyvatel.

Desítky tisíc rodin utekly na severu směrem k turecké hranici, kde žijí v mrazivém zimním počasí ve stanech či v jiných podomácku vyrobených přístřešcích. V jednom stanu bývají tři až čtyři rodiny, přičemž většina rodin má průměrně šest členů. Nálety přitom pokračují a ti, co už utekli, se musí dále přesouvat.

Terčem leteckých úderů se často stávají i zdravotnická zařízení, před dvěma dny například v Mišmišánu na severozápadě provincie Idlib. Lékaři bez hranic v tamním středisku podporovali očkování a jen v druhé polovině loňského roku se jim podařilo naočkovat přes 10 tisíc děti. Nyní byl ale tento proces narušen, nálet totiž zničil ordinaci i zásoby vakcín. O život rovněž přišlo šest pacientů a zdravotníků a dalších 17 osob utrpělo zranění.

Turecká armáda cílí od 20. ledna na severu země, v Afrínu, na tamní kurdské milice YPG, které označuje za teroristy. Prezident Recep Tayyip Erdogan dnes řekl, že na severu Sýrie byl sestřelen turecký vojenský vrtulník. Prohlásil, že útočníci za to zaplatí, ale YPG jako viníka nejmenoval a nezmínil se ani o případných obětech. Mluvčí kurských milicí potvrdil, že Kurdové sestřelili vrtulník v severozápadní části oblasti Afrín.

Náměstek ruského ministra zahraniční Michail Bogdanov dnes řekl, že země zapojené do tak zvaného astanského mírového procesu, což je Rusko, Írán a Turecko, jednají o zřízení klidové zóny v Afrínu.

Situací v Sýrii a druhem použitých zbraní se zabývá také vyšetřovací komise OSN. U osob zasažených municí v Sarákibu se podle ní objevily symptomy, jaké vyvolávají chemické látky. Syrská vláda se chemického arzenálu vzdala v roce 2014 a tvrdí, že chemické zbraně proti civilistům nepoužívá.