"Loňský rok ukázal, jak důležité je postavit se hrozbě reprezentované demagogy a jejich škodlivou politikou," uvedl ve zprávě výkonný ředitel HRW Kenneth Roth.

Trump podle něho pomáhá diktátorům a autoritativním vůdcům tím, že "prolomil veškerá tabu týkající se rasismu, misogynie, xenofobie". Pokud si takto v úřadě počíná demokraticky zvolený prezident, je daleko těžší ukázat nepřípustnost jednání autoritativních vůdců běžně porušujících lidská práva, dodal Roth. Americký prezident navíc podle něho usnadňuje "vládcům pevné ruky" pozici tím, že k nim chová "neukojitelný obdiv".

Zpráva vyzývá politiky v demokratických zemích, aby se nebáli veřejně pojmenovat a řešit problémy, které vynesly populismus na výsluní: rostoucí příjmovou nerovnost či obavy z migrace a terorismu.

Mezi zeměmi, které loni dokázaly úspěšně vzdorovat svodům jednoduchých populistických řešení a xenofobním politikům, jmenuje HRW na prvním místě Francii, kde proevropský liberální prezident Emmanuel Macron přesvědčivě porazil ve volbách kandidátku radikální pravice Marine Le Penovou.

Dobrým příkladem odporu vůči Trumpem reprezentované politice jsou rovněž samotné Spojené státy, kde se proti šéfovi Bílého domu v prvním roce jeho prezidentství postavili "občanské skupiny, novináři, soudci a dokonce zvolení členové jeho vlastní strany". Organizace zdůraznila také celosvětový zájem o ochranu práv a bezpečí žen, k němuž přispělo z USA vzešlé hnutí proti sexuálnímu obtěžování MeToo.

Političtí lídři v některých státech však ochranu lidských práv ohrožují tím, že částečně akceptovali protiuprchlickou rétoriku vlastní politikům z okraje spektra, čímž podle HRW podpořili jejich vzestup. Mezi takové země se podle organizace loni zařadilo třeba Rakousko, kde vítězní lidovci vytvořili po volbách koalici s populistickou krajní pravicí, nebo Nizozemsko, kde vláda pod tlakem protiimigračních populistů ztížila možnosti udělení azylu uprchlíkům.

Zpráva čítající 643 stránek se věnuje stavu lidských práv ve více než 90 světových zemích. Zatímco Česko v textu zmíněno není, sousední Polsko uvádí zpráva jako příklad státu, kde autoritářská populistická vláda narazila na odpor veřejnosti či Evropské unie za pokusy "podrýt právní stát a nezávislost justice".