"Jde o zjevné ohrožení bezpečnosti civilní dopravy a porušení mezinárodního práva," uvedl úřad emirátů ve svém prohlášení. Emiráty oznámily, že zahájí nezbytné právní kroky k zajištění bezpečnosti letecké dopravy. Dvě velké letecké společnosti SAE Etihad a Emirates zprávu nekomentovaly.

Informaci s odkazem na úřad civilního letectví přinesla agentura Spojených arabských emirátů WAM. Úřad "dnes ráno dostal od jedné letecké společnosti SAE informaci, že katarské vojenské stroje ohrozily její letadlo na lince do Manámy. Šlo o pravidelný let podle letového plánu, měl všechna mezinárodně požadovaná povolení," stálo ve zprávě WAM.

Mluvčí katarské vlády na twitteru informaci o incidentu popřel a označil ji za naprosto lživou. Sdělil, že Katar k tomu vydá později podrobnější stanovisko.

Tvrzení Spojených arabských emirátů nepotvrdilo ani velitelství amerického letectva, které sídlí na základně v Kataru. Jeho mluvčí ale sdělil, že americká armáda operace katarského letectva nesleduje pravidelně.

Katar je od loňska v diplomatickém sporu se SAE, Saúdskou Arábií, Bahrajnem a Egyptem kvůli své politice vůči Íránu. Uvedené země také tvrdí, že Katar podporuje teroristy. Katar již podal stížnost u OSN za letecký incident z prosince a ledna. Vojenské letadlo SAE podle tvrzení Kataru 21. prosince a pak znovu začátkem ledna narušilo vědomě katarský vzdušný prostor. SAE ale obvinění odmítly.