Teprve 31letý Kurz přivedl lidovou stranu k vítězství v parlamentních volbách 15. října s programem a rétorikou, která se do značné míry prolínala s postoji protiimigrační FPÖ. Ta se ve volbách umístila na třetím místě, těsně za sociální demokracií (SPÖ) dosluhujícího kancléře Christiana Kerna.

"Mohu sdělit, že jsem velmi optimistický, že dosáhneme cíle uzavření koaličních rozhovorů před Vánocemi," řekl Kurz, který by se měl stát nejmladším premiérem v Evropě. "Jsme v cílové rovince. Určitě před sebou ještě máme intenzivní dny, v nichž půjde především o personální záležitosti a přímou demokracii. Velmi doufám, že to v příštích dnech dokážeme vyřešit," dodal. Poslední personální otázky a obsazení ministerstev by měly být vyřešeny do páteční noci.

Kurz dále prozradil, že prezident vyjádřil několik přání ohledně nové vlády. Důležité pro hlavu státu je například to, aby si obě koaliční strany mezi sebe rozdělily vedení ministerstev spravedlnosti a vnitra. "Pro prezidenta a pro mne je také důležité, aby nová vláda měla proevropskou orientaci. Podle mého názoru je to zajištěné, uvedl rovněž Kurz.

Agentura Reuters v této souvislosti poznamenala, že FPÖ ustoupila od výzev, aby Rakousko následovalo Británii s referendem o vystoupení z Evropské unie. Nyní tvrdí, že je proevropskou stranou, ale kritickou vůči unii a odmítající další prohlubování integrace.

Člověk obeznámený s průběhem koaličních jednání podle Reuters sdělil, že mezi již dohodnuté body patří přesun některých odborů ministerstva zahraničí zabývajících se evropskými záležitostmi do kompetence kancléřství, v jehož čele stane Kurz.

Další dvě dobře informované osoby uvedly, že se zatím dál diskutuje například o míře usnadnění inicializace referend. Dohodnut je už prý ale zákaz referenda o odchodu z EU. Domluvena je i podpora sankcí proti Rusku, jež omezuje "proruský postoj" FPÖ.

Podle rakouských médií by měla mít nová rakouská vláda dohromady 14 členů. Osm vládních postů mají získat lidovci, šest Svobodní. Velmi pravděpodobné je podle pozorovatelů to, že kancléřem se stane Kurz, vicekancléřem šéf FPÖ Heinz-Christian Strache, ministryní zahraničí právnička a arabistka Karin Kneisslová (nezávislá za ÖVP), ministrem vnitra poslanec Herbert Kickl (FPÖ) a ministrem infrastruktury někdejší prezidentský kandidát FPÖ Norbert Hofer.