Nové kolo rozhovorů začalo minulý týden. Po několika dnech jednání, která nepřinesla žádný větší posun, oznámil zprostředkovatel rozhovorů a zmocněnec OSN pro Sýrii Staffan de Mistura, že vládní delegace se vrací do vlasti, aby se "poradila a nabrala síly".

Vládní delegace nicméně uvedla, že za jejím odjezdem je nekompromisní postoj opozice ohledně budoucnosti syrského prezidenta Bašára Asada. Opozice při svém listopadovém setkání v Rijádu vydala prohlášení, že Asad musí odstoupit. Džaafarí poté na jednání v Ženevě uvedl, že text je provokativní a nezodpovědný a nebere v potaz reálnou situaci v Sýrii, kde vítězí syrské vládní jednotky.

Minulá kola rozhovorů organizovaných OSN byla neúspěšná právě kvůli sporům o Asada. Opozice odmítá vyjednávat o ústavě nebo o volbách, dokud nebude jisté, že Asad odstoupí. Podle Damašku a jeho spojence Moskvy o prezidentovi rozhodnou jedině voliči.

Nové kolo jednání má pokračovat do 15. prosince. De Mistura minulý týden jednal se zástupci obou stran zvlášť, delegace vlády a opozice se tváří v tvář nesetkaly.

Dnes tento diplomat OSN novinářům řekl, že chce příští týden vyhodnotit, zda se nějaká strana nepokouší mírová jednání sabotovat, což by podle něj byla "velmi špatná zpráva". "Pokud bychom... dospěli k závěru, že jedna ze dvou stran de facto sabotuje pokrok a jednání v Ženevě, mělo by to velmi vážný dopad na jakýkoli jiný politický pokus o jednání jinde," řekl de Mistura.