Daných deset dní uplyne v pondělí 4. prosince. Na ten den má s britskou premiérkou Mayovou naplánovanou večeři předseda Evropské komise Jean-Claude Juncker. Potvrdil to dnes ráno při příchodu na summit EU se zeměmi Východního partnerství v Bruselu. Je tak velmi pravděpodobné, že právě na tomto setkání by mohla šéfka britské vlády přijít s finální britskou nabídkou.

Podle diplomatických informací ČTK nyní britská strana s vyjednávacím týmem Michela Barniera na pracovních úrovních rokuje v zásadě nepřetržitě. Prakticky, byť nikoli oficiálně, tak byl zřejmě opuštěn od léta používaný model sledu jednacích kol.

Ostatních sedmadvacet zemí Evropské unie rozhovory s Brity o jejich odchodu z EU rozdělilo do dvou částí. V nynější první se chtějí domluvit na okolnostech samotného brexitu, především na třech klíčových otázkách. Jde o postavení a práva občanů EU po brexitu v Británii a Britů ve zbytku EU, o podobě režimu na hranici mezi Irskem a Severním Irskem a také o vyrovnání závazků, které na sebe Británie jako člen EU vzala.

Bez "dostatečného pokroku" ve všech třech těchto oblastech se unie odmítá s Londýnem začít bavit o budoucnosti vzájemných vztahů. Britská premiérka Theresa Mayová dnes ráno v Bruselu prohlašovala, že EU a Británie se musí pohnout kupředu společně. Britové totiž upozorňují, že například otázku finančních závazků je možné plně vyřešit až v rozhovorech, které se týkají právě budoucnosti.

Mayová, večer novinářům řekla, že ačkoli stále zbývají vyřešit nejrůznější věci o nichž se jedná, panovala při jejích dnešních bruselských rozhovorech "velmi pozitivní atmosféra a skutečný pocit, že kupředu se chceme posunout společně". Premiérka se dnes sešla nejen s Tuskem, ale mimo jiné také s německou kancléřkou Angelou Merkelovou.

Říjnový summit EU onen "dostatečný pokrok" nekonstatoval, 27 unijních zemí jen souhlasilo se začátkem své vlastní vnitřní přípravy na druhou fázi jednání. Všeobecné očekávání, že se všechny sporné otázky podaří alespoň v principu domluvit do nadcházejícího summitu EU v polovině prosince, ale nyní začíná v Bruselu slábnout. Potřebný posun je podle dnešního Tuskova večerního vyjádření na twitteru "stále velká výzva".

Britové odejdou z unie na konci března 2019. Rozhovory nejen o brexitu samotném, ale také komplikovaná jednání o přechodných obdobích a obchodních, bezpečnostních, kulturních a dalších vztazích po něm ale musí skončit dříve. Důvodem je fakt, že případně dojednané dohody musí ještě projít potřebným ratifikačním procesem.