"Rozhodnutí podle informací BR padlo: Horst Seehofer zůstane šéfem CSU, Markus Söder bude ministerským předsedou. Konečné rozhodnutí se má odehrát na dalším zasedání předsednictva CSU 4. prosince," napsal na twitteru odpoledne bavorský rozhlas. V dalším tweetu však jasné tvrzení zpochybnil, když napsal že takovéto řešení se rýsuje v poslanecké frakci CSU v bavorském parlamentu. Zatím ale prý není jasné, jestli s ním bude Seehofer souhlasit. Křesťanskosociální unie po chvíli zprávy dementovala.

Osmašedesátiletý Seehofer chtěl původně představu o svojí budoucnosti sdělit spolustraníkům na dnešním večerním jednání. Odpoledne ale šéf poslanecké frakce CSU v bavorském parlamentu Thomas Kreuzer uvedl, že předsednictvo strany doporučení týkající se personálních otázek schválí až začátkem prosince. Do té doby chce Seehofer se všemi zúčastněnými jednat, píše server veřejnoprávní televize ARD i agentura DPA.

Pod velký tlak se předseda křesťanských sociálů dostal kvůli výsledkům zářijových parlamentních voleb. CSU v nich sice v rámci Bavorska zůstala nejsilnější stranou, když získala 38,8 procenta hlasů, proti hlasování před čtyřmi lety ale ztratila 10,5 procentního bodu, což zneklidnilo řadu straníků, kteří se obávají, že v zemských volbách příští rok CSU ztratí většinu v bavorském parlamentu.

Už dlouho dopředu se mluvilo o tom, že Seehofera by v čele bavorské vlády rád vystřídal zemský ministr financí Söder, čemuž se ale šéf CSU podle pozorovatelů dosud všemi silami snažil zabránit. Pokud se skutečně výměna uskuteční, mohl by Seehofer svou politickou kariéru prodloužit ještě jako zástupce CSU ve vládě na spolkové úrovni.

I když se zatím v Německu vládu sestavit nepodařilo, počítá se s tím, že i v příštím kabinetu bude nejsilnějším uskupením konzervativní unie CDU/CSU vedená kancléřkou Angelou Merkelovou.