Stroj s 11 cestujícími a členy posádky mířil na americkou letadlovou loď Ronald Reagan, která v současné době působí ve Filipínském moři. "Loď Ronald Reagan provádí pátrací a záchranné operace. Příčina neštěstí není známa," uvedla v prohlášení americká sedmá flotila, která má základnu v Japonsku.

Letoun, který havaroval kolem 14:45 japonského času (06:45 SEČ), se účastnil americko-japonského námořního cvičení. Japonský ministr obrany Icunori Onodera novinářům řekl, že ho americké námořnictvo informovalo, že příčinou neštěstí mohly být problémy s motorem.

Americké námořnictvo na twitteru napsalo, že osm lidí bylo po nehodě zachráněno a v dobrém stavu evakuováno na plavidlo Ronald Reagan, kde se podrobí lékařským vyšetřením.

Americkou sedmou flotilu letos v Tichomoří postihla již dvě neštěstí, při kterých zahynulo 17 jejich příslušníků. Velitel flotily viceadmirál Joseph Aucoin byl následně zbaven funkce.

V červnu zemřelo sedm amerických námořníků, když se v japonských vodách srazil torpédoborec Fitzgerald s nákladní lodí plující pod filipínskou vlajkou. V srpnu přišlo o život deset námořníků při nehodě amerického torpédoborce John McCain, který se u Singapuru střetl s ropným tankerem.

Transportní letoun C-2 Greyhound, který dnes havaroval, se využívá k přepravě nákladu vysoké důležitosti, pošty a osob mezi letadlovými loděmi a pobřežními základnami. Letadlo se používá už přes 50 let a má být nahrazeno konvertoplány Osprey.