"Česká ekonomika se poslední čtyři roky těší rychlému růstu, vyrovnanému rozpočtu a nejnižší nezaměstnanosti v Evropské unii, ale sociální demokraté, kteří vedou vládu spolu s ANO a dalším partnerem, nebyli schopní toto zužitkovat," napsal Reuters.

AFP k volební ztrátě ČSSD uvedla, že strana končícího premiéra Bohuslava Sobotky zažila brutální pád. S ohledem na průběžné výsledky, podle kterých drtivě vyhrálo Babišovo hnutí ANO a na druhém místě skončila Svoboda a přímá demokracie (SPD) Tomia Okamury, která je hodnocena jako protipřistěhovalecká a populistická strana, AFP dodala, že nad Českem visí otázka nejistoty z budoucího směřování země a z nadcházejících vztahů mezi Prahou a Západem, především pak s EU a Severoatlantickou aliancí. O obavách z vývoje v Česku píše i AP, která svým klientům vysvětluje, že do parlamentu vstoupí strany, které nejsou považovány za takzvané mainstreamové.

Reuters označil SPD jako krajně pravicovou a připomněl, že tato strana v rámci protimuslimského tažení vyzvala Čechy, aby venčili prasata u mešit a přestali jíst kebaby, tradiční blízkovýchodní jídlo, a že si voliče získala i euroskeptickými a protiromskými postoji. Agentura také poznamenala, že předseda této protiimigrační strany je poloviční Japonec, který nebyl vždy tak radikální, neboť například v roce 2011 byl v porotě soutěže krásy mezi cizinkami Miss Expat a v roce 2013 navštívil s přítelkyní jednu z londýnských mešit.

AP uvedla, že Babišovo přesvědčivé vítězství ukazuje na to, že středoevropské Česko se posune doprava. "Vítězství mu dláždí cestu k tomu, aby se stal příštím premiérem, nehledě na obvinění ze zpronevěry v souvislosti s dotacemi Evropské unie," napsala AP. Agentura také poznamenala, že ANO spolu s ostatními českými stranami odmítá unijní kvóty na běžence a že Babiš kritizuje EU a odmítá stanovit datum na přijetí jednotné evropské měny euro. "Jeho vítězství tak může vyústit ve vznik další euroskeptické vlády ve střední Evropě," dodala AP.

Agentura Bloomberg ve svém hodnocení výsledků napsala, že volby drtivě vyhrál miliardář čelící obvinění ze zpronevěry, který voličům slíbil řídit stát jako firmu, bojovat proti muslimskému přistěhovalectví a bránit hlubší integraci EU. Bloomberg podobně jako další zahraniční média přirovnává k americkému prezidentu Trumpovi a také k někdejšímu italskému premiérovi Silviu Berlusconimu.