Španělští policisté provedli dnešní dopolední razii na základě příkazu soudce z katalánského města Lleida, kde už ve čtvrtek prohledávali tamní komisařství. Tam požadovali kopie vnitřní rádiové komunikace policistů během 1. října. Už ve středu nařídil soudce z města Gandesa (katalánská provincie Tarragona) španělské policii, aby ve městě Reus získala materiály o rádiové komunikaci katalánské policie v oblastech Terres de l'Ebre a Tarragony z tísňové linky 112.

Katalánská policie je vyšetřována kvůli tomu, že si údajně počínala příliš pasivně při referendu o nezávislosti. To vyhlásila katalánská vláda i přes zákaz a výhrůžky Madridu, který hlasování označil za odporující ústavě a pohrozil trestním stíháním každému, kdo se na jeho organizaci bude podílet.

Španělská policie už před referendem zabavovala volební lístky a urny a řada volebním místností zůstala v den hlasování uzavřena. Někteří Katalánci proto v předvečer referenda obsadili některé volební místnosti, aby se v nich 1. října mohlo hlasovat. Španělská policie proti nim zasáhla, použila i gumové projektily. Desítky lidí byly při referendu zraněny, podle některých zdrojů bylo lehce zraněno několik stovek lidí.

Před soudem kvůli událostem kolem referenda stanul i šéf katalánské policie Josep Lluís Trapero, který se stal populární osobností už letos v létě při vyšetřování teroristických útoků v Katalánsku. Trapero nyní čelí obvinění ze vzpoury kvůli údajné nečinnosti policie při protestech v Barceloně z 20. září, kdy dav lidí demonstroval proti zásahu španělské policie na úřadech katalánské vlády kvůli plánovanému referendu a proti zadržení skupiny katalánských úředníků. Tento týden rozhodl soud, že Trapero na rozdíl od dvou separatistických vůdců nemusí do vazby, musel ale odevzdat pas a každých 15 dnů se musí hlásit na úřadům.