Přívoz by měla provozovat firma, která je provozovatelem výletní lodi, která v sezoně jezdí mezi Mělníkem a Prahou. V květnu a červnu by podle místostarosty mohl přívoz fungovat o víkendech, poté po celý týden.

Opravu mostu Josefa Straky město připravuje dlouhodobě kvůli jeho špatnému technickému stavu. Náklady přesáhnou 50 milionů korun, většinu pokryje státní dotace. "Objízdná a obchozí trasa bude po novém mostě," uvedl místostarosta. Přívoz využijí například obyvatelé obce Hořín a okolních obcí, kteří po starém mostě chodí například do škol a do práce a cesta po novém mostě by pro ně znamenala podstatné prodloužení trasy.

Město původně chtělo zachovat přístup na jeden z mostních chodníků pěším a případně i cyklistům, ale kvůli bezpečnosti to není možné.

Přívoz ve středních Čechách funguje také například mezi Roztoky a Klecánky u Prahy nebo v Branově na Rakovnicku.

Mělník se také snaží zajistit lepší dostupnost centra a snadné parkování jak pro řidiče osobních aut, tak pro autobusy s turisty. Nedávno město zakoupilo od Jiřího Lobkowicze zhruba za čtyři miliony korun parkoviště spolu se zelení v lokalitě Na Svini. Podle místostarosty město plánuje úpravy povrchu parkoviště, ale zpoplatnění parkování nechystá.