"Balistický program Íránu bude rozšířen a urychlen v reakci na nepřátelský postoj Trumpa k revolučním gardám," stálo v prohlášení íránských revolučních gard.

Zatím se na americké listině teroristů ocitají pouze některé osoby s vazbami na íránské revoluční gardy, ale nikoli tato vojenská organizace jako celek. Gardy působí mimo íránskou armádu, mají vlastní pozemní, vzdušné i námořní jednotky a jsou považovány za vlivnou strukturu íránské společnosti.

Írán koncem září představil svou novou balistickou střelu, která je schopna nést několik bojových hlavic a má dolet 2000 kilometrů. Zasáhnout by tak mohla značnou část Blízkého východu, včetně Saúdské Arábie a Izraele.

Washington Teherán kvůli jeho balistickému programu dlouhodobě kritizuje a zavedl proti němu sankční opatření. Spojené státy se obávají, že Írán vyvíjí střely, které mohou nést jaderné zbraně, což Írán odmítá. Bílý dům rovněž pohrozil, že íránské revoluční gardy označí za teroristickou organizaci.

Trump také několikrát označil jadernou dohodu s Íránem, v níž se Teherán zavázal, že omezí svůj jaderný program výměnou za zrušení sankcí, za nejhorší dohodu, kterou USA podepsaly a nakonec minulý týden otevřel cestu jejímu vypovězení ze strany USA. Zda se tak stane, nicméně zatím není jasné.

Přestože se EU tento týden proti zrušení jaderné dohody s Íránem postavila a zdůraznila, že smlouva byla přínosem pro vzájemnou spolupráci, představitelé evropských států zároveň uvedli, že mají obavy z íránských balistických zbraní, které zvyšují napětí v regionu.

Nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí ve středu řekl, že pokud USA jadernou dohodu vypoví, Teherán smlouvu roztrhá.

ngl hej