Milice SDF nyní bojují proti IS v okolí fotbalového stadionu, kde příslušníci IS dříve drželi rukojmí, uvedl mluvčí arabsko-kurdské milice Mustafá Bálí. V boji o nemocnici bylo podle něj zabito 22 radikálů. Po vytrvalých bojích a evakuaci bojovníků IS s rodinami zůstávají ve městě pouze příslušníci IS, kteří pocházejí ze zahraničí. Podle SDF je dobytí Rakky otázkou několika dnů. Stadion je zřejmě poslední částí města, kterou mají islamisté pod kontrolou.

Ofenzivu s cílem dobýt Rakku zahájily milice SDF s pomocí mezinárodní letecké koalice a speciálních pozemních jednotek Spojených států letos v červnu. Širší ofenziva s kódovým označením Hněv Eufratu, jež má za cíl tuto baštu IS dobýt, ale začala už loni v listopadu, když jednotky dobyly okolní regiony v provincii.

V uplynulém týdnu se z Rakky podle mluvčího mezinárodní letecké koalice plukovníka Ryana Dillona podařilo evakuovat asi 3500 civilistů. Město opustila i část bojovníků IS s rodinami, kterým byla umožněna evakuace výměnou za to, že nechají odejít civilisty. Ve městě ale zůstává několik desítek bojovníků IS. Mezinárodní letecká koalice pozemním jednotkám pomáhá bombardováním pozic IS.

Chalífát, který vyhlásili radikálové z IS v roce 2014, když získali kontrolu nad značnou částí severního a západního Iráku a Sýrie, se fakticky zhroutil letos v červenci po znovudobytí Mosulu. Území pod kontrolou radikálů se dál zmenšuje vlivem ofenzivy, kterou proti IS odděleně vede syrská armáda podporovaná Ruskem a arabsko-kurdské milice, za nimiž stojí mezinárodní letecká koalice v čele se Spojenými státy.