"Bude o ni (dobřanskou firemní školku) velká rvačka, protože tam budují nejenom vnější zahradu a terasu pro děti, ale i vnitřní sál na aktivity, kde budou děti třeba jezdit na kolečkách," uvedla Terelmešová.

Firma si řekne, kolik bude potřebovat míst pro své zaměstnance, a ty si ponechá. "Zbytek bychom dokrývali dětmi z Dobřan," řekla místostarostka. Radnice se s firmou domluvila, že vše bude hotové do června 2018. "Jakmile to bude mít Comtes dokončené, připravené a vybavené, zařízení převezme naše školka," doplnil Sobotka.

Západočeské materiálově-metalurgické centrum se 70 zaměstnanci, které vybudoval v Dobřanech Comtes FHT, je druhou největší výzkumnou základnou Plzeňského kraje po Plzni. Firma se stále rozvíjí. Koupila areál bývalého statku, kde chce do poloviny příštího roku za 35 milionů korun vybudovat vedle školky další laboratoře, administrativní zázemí a přednáškový sál. "Domlouváme se na podnikatelském inkubátoru pro podobné strojírenské firmy a studenty," řekl Sobotka. Centrum láká další firmy a výzkumníky, ale také rodiče a děti k technice jako "fajnovému" oboru.

Centrum vzniklo v roce 2015 za 430 milionů korun, z toho 350 milionů byla dotace EU. Podle šéfa představenstva Comtesu FHT Libora Krause vyvíjí moderní kovové materiály s vysokou pevností, které se uplatňují v energetice, automobilkách, kolejových vozidlech, letectví i zdravotnictví. Ročně pracuje pro zhruba 150 zákazníků, z nichž 20 je velkých, polovina je z Německa a Rakouska. Export v posledních dvou letech výrazně roste.

Mateřské školy v Plzeňském kraji měly ke konci loňského roku kapacitu téměř 20.700 míst, tedy zhruba stejně jako o rok dříve. Zatímco předloni do nich chodilo 19.431 dětí, loni jich bylo 18.853, řekla Eva Kolerusová z krajského odboru školství.

Václav Prokš ktp