Projekt cílí na lidi od 15 do 29 let věku, kteří nemají práci, právě se nevzdělávají ani neprochází profesní přípravou, a žijí v Ústeckém nebo Karlovarském kraji.

"Podstata je co nejrychleji a nejefektivněji vyřešit nepříznivou situaci mladých lidí na trhu práce. Umožnit jim získání pracovních návyků a dalších znalostí a dovedností tak, aby co nejdříve našli zaměstnání," vysvětlila generální ředitelka Úřadu práce ČR Kateřina Sadílková.

Pomoc úřadu může přitom získat i člověk, který není veden v evidenci uchazečů o zaměstnání. Úřad práce spolupracuje s konkrétními zaměstnavateli v regionech a mladé lidi se snaží nasměrovat tak, aby se v ideálním případě do evidence vůbec nedostali. Variantou pro ně jsou i stáže v zahraničí. "Jejich prostřednictvím získají mladí zajímavé pracovní zkušenosti, větší rozhled a jako bonus se naučí cizí jazyk. Jejich šance na pracovní uplatnění pak po návratu do ČR znatelně vzrostou," doplnila Kateřina Beránková.

Zaměstnavatele podporuje Úřad práce při přijímání absolventů bez praxe na takzvaná společensky účelná pracovní místa. Při přijetí takového uchazeče přispívá úřad zaměstnavateli 15.000 až 20.000 korun měsíčně až po dobu jednoho roku. Příspěvek mohou zaměstnavatelé využít i na odvody na sociální a zdravotní pojištění.

Do projektu dosud vstoupilo 2682 mladých lidí z Ústeckého kraje a 704 z Karlovarského kraje. "Mezi přijatými účastníky tvoří většinu bývalí studenti středních škol s maturitou, odborných učilišť či absolventi základních i vysokých škol," uvedla Beránková. Největší zájem o pomoc úřadu je mezi mladými na Chebsku, v Ústeckém kraji se největší podíl mladých zapojil na Lounsku.

Projekt podpory zaměstnanosti mládeže začal v obou krajích v roce 2015, potrvá do konce příštího roku.