"Vzdálenost jim přišla sympatická. U nich by museli na podobnou školu dojíždět mnohem dál a asi tam i internátně bydlet. Jejich rodiče pracují u nás ve firmách, takže vidí motivaci do budoucna, že by i oni našli v Česku zaměstnání," uvedl Doubravová. Kdyby měli v zimě kvůli sněhu problémy s dopravou, mohou studenti využít možnost ubytování v domově mládeže, které škola nabízí.

Polští studenti si museli nechat vystavit krajským úřadem v Pardubicích tzv. nostrifikaci, tedy rozhodnutí o dosažení a uznání základního vzdělání v zahraničí. Školné neplatí stejně jako čeští studenti. Jazyk jim příliš problémy nedělá. "Říkají, že rozumí, jen se malinko bojí mluvit. Věřím, že se po prvních měsících otrkají. Navíc máme učitelku angličtiny, která je národností Polka, takže pokud něčemu nebudou rozumět, může jim to vysvětlit," dodala ředitelka školy.

Učiliště by stálo i o další zájemce z Polska. Chystá nábor v městech poblíž hranic, žáci ze školy v městečku Międzylesie se už v Králíkách byli podívat. V každé ze dvou tříd v ročníku má učiliště kolem 20 studentů, přitom by jich mohlo přijmout až 30. Pomohlo by to financování školy v odlehlé příhraniční oblasti.

dos ktp