Ve společném prohlášení, které bylo po telefonátu vydáno, se uvádí, že Vučić a Zaev se dohodli na pěti bodech, jež by měly přispět k nápravě pošramocených vztahů. Podle oficiálního sdělení hovořili "dlouho a otevřeně" a projednali "nově vzniklé okolnosti".

Oba státníci se především domluvili na tom, že Srbsko a Makedonie budou jakoukoli neshodu ve vzájemných vztazích řešit "výlučně dialogem". Kromě toho také budou "bez ohledu na veškeré politické rozdíly v určitých politických a regionálních otázkách... společně usilovat nejen o zachování, nýbrž i o zlepšení přátelských vztahů...".

Další body se týkají zlepšování ekonomických vztahů, ochrany diplomatických a konzulárních zastoupení, intenzivnější komunikace na nejvyšší úrovni a vzájemné podpory na cestě k evropské integraci.

Televize B92 v této souvislosti však poznamenala, že z prohlášení není jasné, do jaké míry se Vučić a Zaev zabývali tématy, jež podle médií zřejmě jsou za zhoršením vztahů.

Jde v prvé řadě o změnu postoje makedonského vedení po nástupu Zaevova kabinetu v otázce přijetí Kosova do UNESCO. Skopje chce nyní vstup bývalé srbské oblasti do organizace OSN podpořit.

Druhý problém se týká informací o údajné "ofenzivní špionážní aktivitě namířené proti institucím a orgánům Srbska", jak se o tom v pondělí zmínil Vučić v souvislosti se stažením pracovníků srbského velvyslanectví v makedonské metropoli.