Útočník, který zabil trojici Izraelců v osadě Halamiš nedaleko Ramalláhu, byl identifikován jako dvacetiletý Palestinec Umar Abid. Izraelské jednotky při razii v domě, který obýval, hledaly zbraně a zabavily také peníze, které podle nich byly používány k teroristickým účelům. Policie rovněž zadržela útočníkova bratra. Přístup do vesnice, ve které Abid žil, je uzavřený.

Abidův otec uvedl, že syn zcela očividně jednal v hněvu kvůli sporu o Chrámovou horu a že motivem jeho činu byla snaha získat zpět čest muslimů.

Izrael totiž po útoku na policisty, který se odehrál minulý týden v pátek, trvá na detektorech kovů u vstupu na posvátný okrsek na Chrámové hoře, odkud si podle úřadů útočníci zbraně přinesli. Palestinci ale kontroly odmítají a tvrdí, že Izrael porušil právo správy posvátného okrsku, který spadá pod muslimskou nadaci.

Izrael nicméně prohlásil, že neporušil dohodu, protože Chrámová hora je nadále otevřená, ale s novým bezpečnostním opatřením, jaké je například běžné i v saúdskoarabské Mekce.