"Podle prognózy Českého hydrometeorologického ústavu budou srážky v Praze pokračovat ještě jednu až dvě hodiny se snižující se intenzitou, jejich úhrn nepřesáhne deset až 15 milimetrů. Po dvou hodinách by měly ustat," řekl po 16:00 mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Nejzávažnější situace byla v Radotíně. V oblasti Cikánka přetekla voda hráz rybníka, který naplnila voda z okolních strání a potoků. Vytopeny byly sklepy a zhruba dvěma až třem desítkám lidí z oblasti hrozila dopoledne evakuace. "Voda se však potom vracela zpátky do koryta, a tak v oblasti Cikánky nebylo provedeno žádné protipovodňové opatření," uvedla mluvčí Prahy 16 Jan Hejrová. Povodňová komise bude postupně kontaktovat občany z jednotlivých nemovitostí a zjišťovat, jakou pomoc budou potřebovat.

Sesuv podmáčené půdy zastavil provoz autobusů linky 255 mezi zastávkami Cementárna Radotín a Zadní Kopanina. Žádné další potíže DPP nezaznamenal.

První stupeň povodňové aktivity byl dopoledne naměřen na Botiči v Nuslích. Hladina potoka tam dosáhla výšky 1,2 metru. Kromě Botiče byly problémy v Řeporyjích, kde voda přetekla hráz rybníka.

"Lesy hlavního města dnes zahájí regulaci hladiny nádrže Jiviny vypouštěním tří metrů krychlových vody do Litovicko-Šáreckého potoka. V důsledku toho na zmíněném vodním toku v Praze 6 nastane první stupeň povodňové aktivity," uvedl Hofman.

Magistrát kolem poledne také doporučil lidem omezit vstup do Stromovky a Letenských sadů. A to kvůli možnému pádu stromů a větví.

Hasiči museli do 18:00 zasahovat u 71 událostí spojených s vydatným deštěm. "Po 17:00 hodině se situace začala uklidňovat, hasiči zasahovali u případů zatopených sklepů po celém území Prahy. Jednalo se většinou o menší případy, kdy pražským profesionálním hasičům pomáhali kolegové z dobrovolných sborů v okrajových částech Prahy," řekl mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. Hasiči celý den monitorovali rozvodněný Radotínský potok. V něm podle Kavky odpoledne začala hladina klesat.

Nejvíce práce měli hasiči právě v Radotíně. "V ulici K cementárně se valila dešťová voda po komunikaci a způsobila lokální problémy. V Radotíně byly zatopené sklepy a dvory. Voda se částečně dostala i na dvůr hasičské stanice. Její provoz však nebyl omezen," uvedl Kavka. V Radotíně rovněž voda zatopila v místní škole část tělocvičny. Hasiči odčerpali vodu a vytvořili z pytlů s pískem hráz.

Na Starém náměstí v Ruzyni museli odstranit velký pařez, který zatarasil česlo potoka a hrozilo jeho vylití. Odstraňovali také stromy padlé na silnici.