Šéf sociálních demokratů Martin Schulz svou dnešní výzvou reagoval na pondělní slova německé kancléřky. Merkelová, jejíž konzervativní unie CDU/CSU zatím sňatky homosexuálů odmítala, řekla, že by se přikláněla k možnosti, aby poslanci její strany o příslušném zákonu hlasovali "podle svého svědomí".

"Pro rozhodnutí podle svědomí není třeba žádný časový limit," poznamenal dnes Schulz, podle něhož tak s hlasováním ve Spolkovém sněmu není třeba čekat na další volební období. Sociální demokraté jsou podle něj ochotni postupovat v této otázce i jednostranně, respektive ve spolupráci s opozicí.

Tak se zřejmě nakonec také stane. Ještě ve středu by měl příslušnou novelu zákona schválit právní výbor Spolkového sněmu, kde návrh už dlouho leží. Dosud jeho schválení vždy zablokovaly strany velké koalice, nyní ale sociální demokraté spolu se Zelenými a Levicí novelu podle všeho protlačí.

Na plénum Spolkového sněmu by se návrh měl dostat v pátek. Jak poslanci CDU, tak poslanci sesterské CSU nebudou při hlasování vázáni stranickou linií, ale budou se moci rozhodnout individuálně podle svého svědomí. Dá se tak očekávat, že i v jejich řadách se najde určitá podpora pro novelu, která mimo jiné umožní adopce dětí páry stejného pohlaví.

Sociální demokraté nečekají, že se kvůli hlasování rozpadne současná velká koalice, i proto, že do zářijových voleb zbývají už jen tři měsíce. Stejně to vidí i šéfka poslanců CSU Gerda Hasselfeldtová, podle níž koalice takové hlasování ustojí. Někteří poslanci CDU ale krok sociální demokracie považují za porušení koaliční smlouvy.

Merkelová v pondělním rozhovoru rovněž poznamenala, že nemá radost z toho, že se téma "manželství pro všechny", jak se mu v Německu říká, stalo předmětem volební kampaně. Zároveň ale podotkla, že se její názor na tuto otázku v průběhu času mění. Důležité pro ni v tomto ohledu jsou například rozhodnutí německých úřadů, které někdy homosexuálním párům svěřují děti do pěstounské péče.

Sociální demokraté a před nimi i Zelení si legalizaci sňatků homosexuálů stanovili jako podmínku pro vstup do koalice po parlamentních volbách. Ze stran, které po nich pravděpodobně usednou ve Spolkovém sněmu, takové sňatky odmítá vedle CDU/CSU jen Alternativa pro Německo (AfD). S tou ale žádná další strana do koalice jít nechce.

V Německu je od roku 2001 možné uzavřít registrované partnerství. Legalizaci sňatků homosexuálů podporuje velká většina Němců.