V systému EET je v Královéhradeckém kraji zapojeno přibližně 14.000 subjektů. Dosavadní kontroly se tak dotkly přibližně 13 procent z nich. "Kontroly se dělají denně, a to i o víkendech," uvedla Barešová. Finanční úřad má v kraji na EET vyčleněno 18 kontrolorů, udělal však již i několik větších kontrolních akcí, do nichž se naráz zapojilo téměř 30 kontrolorů.

Z dosavadní stovky zjištěných pochybení jich bylo zatím 40 vyřešeno pokutami, zbytek ještě není uzavřen. Většina z dosud udělených pokut byla uložena na místě ve výši mezi 5000 až 7000 korunami. U závažnějších případů řešených ve správním řízení padly pokuty kolem 15.000 korun. Výše možné pokuty je až 500.000 korun. K dosud uloženým pokutám Barešová uvedla, že pokuta má být výchovná, ne likvidační.

Nejčastějším důvodem pro uložení pouty na místě dosud bylo to, že na účtence z kontrolního nákupu chyběly některé údaje požadované zákonem, že účtenka neměla správné náležitosti. Mezi závažné delikty s udělenými vyššími pokutami patřily nevystavení účtenky nebo neodeslání dat o tržbě do sytému, čímž podnikatel nepřiznal tržby.

Zatím kontroloři v kraji nezjistili žádnou provozovnu, která by EET vůbec neměla. I z toho je podle Barešové zřejmé, podnikatelé v kraji systém EET respektují a nebojkotují ho. Kromě kontrol přímo v provozovnách se budou kontroloři postupně připravovat i na hlubší analytické kontroly. S nimi začnou, až budou mít k dispozici údaje pro porovnávání tržeb za určitá období.

Podle dřívějšího vyjádření předsedy Asociace hotelů a restaurací v Královéhradeckém kraji Karla Rady budou dodržování a úspěšnost EET odvislé právě od toho, jak dostatečné budou kontroly. "Bez důsledného provádění kontrol bude systém EET k ničemu," uvedl.

Do systému EET se v kraji podle Barešové stále zapojují další podnikatelé. Například jde o stánkové prodejce, kteří své podnikání po zimní přestávce na jaře opět rozjíždějí a dosud žádné tržby nepřijímali. "V celém kraji si denně registrační údaje k EET vyzvedne několik desítek podnikatelů," uvedla Barešová.

Další fáze EET má začít platit od 1. března 2018. Týkat by se měla například lékařů, právníků, autoservisů, taxislužby, železniční osobní dopravy, silniční nákladní dopravy, podnikatelů ve výrobě, například pekařů či řezníků.