Terčem útoku sebevražedného atentátníka podle mluvčího afghánského ministerstva vnitra byly bezpečnostní složky v provincii Chóst, které poskytovaly ochranu silám Spojených států. Nakonec však o život přišli především civilisté. Útok se stal na silnici mezi autobusovou zastávku a fotbalovým stadionem.

Afghánistán od odchodu většiny zahraničních bojových jednotek v roce 2014 čelí mnoha politickým a bezpečnostním problémům. Prezident Ašraf Ghaní se potýká se stále častějšími povstaleckými akcemi islamistického hnutí Taliban, které usiluje o svržení vlády, a na jihu země s novou teroristickou skupinou, která je spřízněna s organizací Islámský stát. Vláda podle odhadů USA kontroluje jen asi 60 procent území této neklidné asijské země. Okolo 13.000 vojáků NATO v současné chvíli pomáhá cvičit afghánské bezpečnostní síly proti Talibanu a dalším skupinám.

Od začátku letošního roku zahynulo při střetech s islamisty více než 1000 příslušníků afghánských bezpečnostních sil. O život přišlo i více než 700 civilistů. Uvádějí to afghánští činitelé a úřad amerického zvláštního generálního inspektora pro obnovu Afghánistánu (SIGAR). Podle OSN také dalších přibližně 75.000 Afghánců od ledna opustilo své domovy.