"Čelíme zbývajícím asi 30 až 40 ozbrojencům z místní teroristické skupiny," uvedl mluvčí nasazeného pluku Jo-Ar Herrera na počátku dnešní ofenzivy. Pozemní jednotky z úkrytů za zdmi a obrněnými vozidly pálí na vyvýšené pozice držené islamisty ze skupiny Maute sympatizující s teroristickou organizací Islámský stát (IS). Na pozice islamistů - zejména na ty na dvou mostech klíčových k dobytí města - útočí kulometnou palbou, nasazeny jsou i bitevní vrtulníky.

Boje se rozhořely v úterý po neúspěšném zásahu bezpečnostních složek na předpokládaný úkryt Isnilona Hapilona, velitele teroristické skupiny Abu Sayyafa. Na Hapilona, který je na seznamu nejhledanějších teroristů amerického ministerstva zahraničí, je vypsána odměna pět milionů dolarů (118 milionů Kč). Islamisté si přivolali posily a ve městě se objevila zhruba stovka ozbrojenců.

Ti začali zapalovat budovy, obsadili mosty, nemocnici, dvě vězení, kostel a školu. Prezident informoval, že ozbrojenci sťali místního policejního ředitele. Agentura AP napsala, že islamisté jako rukojmí zadržují kněze, deset věřících a tři církevní pracovníky. K násilnostem skupiny Maute se ve středu přihlásil IS prostřednictvím své agentury Amak. Bílý dům skupinu Maute dnes odsoudil jako "zbabělé teroristy".

Vojáci i islamisté zřídili na silnicích vedoucích z města, odkud prchají tisícovky civilistů, kontrolní stanoviště a zátarasy. Další stovky civilistů včetně dětí se ukrývají ve vojenském táboře v Marawi. Podle guvernéra oblasti z města utekla polovina obyvatel. To se podle svědků stalo městem duchů. Armáda informovala, že ze školy a nemocnice vysvobodila zhruba 120 osob a pokouší se ozbrojence izolovat. Islamisté podle guvernéra oblasti z trestnic osvobodili 107 vězňů, z nichž někteří jsou příslušníky skupiny Maute.

Prezident Duterte dnes svolal zasedání vlády do města Davao. Mimořádné jednání v druhém největším městě na ostrově ležícím 250 kilometrů jihovýchodně od Marawi si vynutilo přísná bezpečnostní opatření.

V jihofilipínské provincii Mindanao žije silná muslimská menšina. Působí tam kolem desítky islamistických povstaleckých skupin jako Abu Sayyafa, Fronta islámského osvobození Morů (MILF) či militantní skupiny Maute. Politický analytik Ramon Casiple agentuře AP řekl, že skupina Maute funguje jako klan a její členové z Marawi přišli Hapilonovi na pomoc. "Je těžké je vykořenit, protože z města pocházejí, jsou pevně usazení mezi obyvatelstvem," dodal Casiple. Podle armády je Hapilon stále ve městě.