Turečtí bezpečnostní agenti se zapojili do násilností při demonstraci před rezidencí tureckého velvyslance ve Washingtonu. Incident vyvolal velkou nevoli i mezi veřejností, neboť útok na demonstranty byl mimořádně surový a jeho terčem byly i ženy. Při incidentu bylo podle policie zraněno 11 lidí, včetně jednoho policisty.

Policie dva členy Erdoganovy ochranky zadržela, ale později je propustila. Dvojice následně odletěla s Erdoganem do vlasti. Americké ministerstvo zahraničí si později předvolalo tureckého velvyslance.

Turecká ambasáda z násilností obvinila demonstranty, kteří podle ní agresivně provokovali turecko-americké občany vítající Erdogana. Ambasáda také bez předložení důkazů uvedla, že demonstranti byli napojení na zakázanou Stranu kurdských pracujících (PKK), kterou Ankara i západní země považují za teroristickou organizaci.

Podle vyjádření Ankary, z nějž citovala agentura Reuters, jednaly americké úřady "agresivním a neprofesionálním" způsobem a v rozporu s diplomatickými pravidly. Turecko podle ministerstva zahraničí protestovalo u amerického ambasadora ústně i písemně. Spojené státy podle prohlášení ministerstva dostatečně nezajistily během Erdoganova programu bezpečnost.

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa po incidentu čelila rostoucímu tlaku zákonodárců, aby se proti útoku na demonstranty ohradila. Vlivný republikánský senátor John McCain vládu vyzval, aby tureckého velvyslance vyhostila.

mka mik