Vazby mezi členskými zeměmi ASEAN a Západem by mohly být silnější a produktivnější, "pokud se naučíme navzájem respektovat nezávislost a navzájem se budeme považovat za suverénní," řekl Duterte. "Vztahy přinášejí ovoce, pokud jsou založeny na vzájemném respektu a přínosu," dodal.

Duterte se zmínil o potřebě ASEAN řešit bezpečnostní otázky, včetně terorismu a pirátství, ale nezmínil se o citlivých teritoriálních sporech v Jihočínském moři. Peking dal najevo, že nechce, aby byla tato otázka na summitu zdůrazňována, což se projevuje v návrhu závěrečného prohlášení.

Přesto ale toto téma, stejně jako krize kolem intenzivního zbrojení Severní Koreje, přitahovaly na vrcholné schůzce větší pozornost než otázky ekonomické integrace v regionu. V závěrečném textu vyjadřuje ASEAN "vážné znepokojení" nad vývojem na Korejském poloostrově, včetně dvou jaderných zkoušek, které KLDR provedla loni a následných zkoušek balistických raket. Poslední pokus byl proveden dnes.

"Kroky KLDR vedou k eskalaci napětí, které může ovlivnit mír a stabilitu v celém regionu," uvádí se v návrhu prohlášení.

Duterte prohlásil, že by Spojené státy měly projevit vůči Severní Koreji zdrženlivost, protože severokorejský vůdce Kim Čong-un "usiluje o zkázu světa". Řekl, že hodlá v dnešním telefonickém rozhovoru naléhat na amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se nenechával svést k válce, protože by to přineslo katastrofu.

Summit zemí ASEAN je první významnou mezinárodní událostí, u které je dvaasedmdesátiletý Duterte hostitelem od svého nástupu do prezidentské funkce před deseti měsíci.

Čína považuje téměř celé Jihočínské moře za své a na útesech v tomto moři buduje umělé ostrovy, kde zřizuje letištní dráhy a další zařízení, jež mohou sloužit civilním, ale i vojenským účelům. Loni v červenci mezinárodní rozhodčí soud v Haagu odmítl rozsáhlé územní nároky, které má země v Jihočínském moři. Peking verdikt neuznal.